Máme rádi fotografování:
stavme obraz podle linií

Máme rádi fotografování:
stavme obraz podle linií

21. 2. 2015

Podle pravidla číslo dva mého desatera musí mít fotografie řád. Díváme se po výrazných liniích, po výrazných tvarech a strukturách. Těch se chytíme a na nich postavíme obraz. Myslel jsem na to při procházce s pejsky u nás za humny a zkusil jsem ten proces zachytit obrazově.

Takhle bezútěšně vypadá realita. Placka, vzadu les.


Stavíme obraz / obr. 1) (Velký obrázek)

Ale i v té bezútěšnosti vidíme linie. Je jich tu spousta. Horizont lesa. Jedna cesta, druhá cesta. Linie brázd v zoraném poli. Vyhlížím to, co je výrazné a co nějak realitu člení.


Stavíme obraz / obr. 2) (Velký obrázek)

To je první fáze – vyhlížení. Poté musím změnit stanoviště tak, abych nechal vyznít tu linii, o které soudím, že by mohla fotce dominovat. Stačily dva kroky stranou a získal jsem úhlopříčku, směřující k silnému obrazovému bodu. Ten je dnes o něco výš než je doporučovaný průsečík třetin, to proto, abych minimalizoval plochu nudné oblohy.


Stavíme obraz / Obr. 3) (Velký obrázek)

Toto je druhé možné řešení, úhlopříčka teď vede na druhou stranu.


Stavíme obraz / obr. 4) (Velký obrázek)

Co dál? Vzpomenu si na šestý bod desatera, při krajinářské fotce je velmi důležitý. Hledáme výrazný tvar, který připoutá pozornost. Říkám mu markant. Ten se stává jakýmsi vrátným k obrazu, připoutá pozornost a vede ji dál do prostoru obrazu. Je tu? Ano, opodál je patník. Pojďme tedy k patníku.


Stavíme obraz / obr. 5) (Velký obrázek)

Od původní fotky, mechanicky zachycené z místa, kam nás osud právě zavál, jsme ušli kousíček cesty. Něco zásadního ale tady pořád chybí: světlo. Ona zejména krajinářská fotka je na světle strašně závislá, a když je šedivé nebe a ploché osvětlení, málokdy z toho něco vytřískáte. Nezbývá než si počkat, až se počasí umoudří. Může to být za pár dní, ale taky za pár minut. Zjistíte podle EXIF, že první a poslední fotka byly pořízeny v rozpětí 34 minut. No, a když je pěkné světlo, jasné ranní nebo večerní, pak opravdu stačí očuraný patník za humny, trs trávy nebo brázda a vznikne slušná fotka. Zvláště ráno se mění světelná situace velmi rychle a focení krajiny je někdy napínavé jako safari. Možná víc.


Stavíme obraz / obr. 6) (Velký obrázek)

Když už jsme u toho desatera, ještě mám pár posledních volných míst v mé Dílně, půlročním tvůrčím programu Deset kroků k úspěchu. Stačí dodržet deset zásad a budete mít výrazně lepší fotky, než jste měli, a nemusíte si kvůli tomu kupovat objektivy za desetitisíce. Info najdete zde.

Zdroj: Digineff.cz  

Originál s větším rozlišením obrázků najdete zde.


Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Radku, když to shrnu jako totální amatér, je tu krásně odborně popsáno to, jak když chci něco vyfotit, tak poskakuju z místa na místo, lezu na lavičku apod. a většinou se vztekám, že už není kam ustoupit, aby se mi ten obrázek líbil?
Miluše Hasenohrlová
Díky Radku, baterka nabitá tak jdu hledat :-)až to odstraním budu mít naději, že redakce uveřejní některé moje fotografie :-)))
Redakce i60
Double jsme smazali, pane Cakle. Děkujeme za zasvěcené vyprávění. Redakce.
Radovan Cakl
Chyba se vlodila. Po odeslání jsem zůstal na této stránce a po návratu za čtvrt hodiny jsem aktualizoval. A bum a je to tam ještě jednou, tak pozor na to!
Radovan Cakl
Miluško, asi jsem zapomněl, jaký máš foťák, ale na tom nezáleží. Prostě, někde je to v základním Menu, někde je to schované v hloubi Menu. Nejen u každého výrobce, ale u každého typu to může být jinde. Kapesní Nikon Coolpix 5600 to má hned v nastavení SET-UP, je tam položka Date imprint. Zrcadlovka Nikon D5100 to umožňuje zrušit nebo nastavit přes Menu – Menu uživatelských funkcí – Snímání / indikace - Vytisknout datum. Papírové návody bývají stručné, lepší je najít na netu kompletní návod (pokud je k dispozici). A nebo dobít baterku, ponořit se do menu a hledat, hledat... :-)
Radovan Cakl
Jsem rád, když článek někomu pomůže a poradí. U minulého jaksi nevyšlo načasování. Tomáši, nejsem pedagog, Pouze 2 články o fotkách a jejich úpravě jsou mé, ostatní jsou publikované se souhlasem p. Ondřeje Neffa, a u některých z nich jsou kurzívou mé zkušenosti a rady. Aleno a Mirku, máte pravdu, že člověk něco zná, ale když přijde na věc, tak najednou si nevzpomene. Takže připomenutí přijde vhod.
Miroslav Štorch
Pěkně zprostředkovaný článek Ondřeje Neffa, kde je v popisu vlastně skrytý i zlatý řez. Díky Radku za upozornění.
Miluše Hasenohrlová
Radku prosím,kde najdu v Tvém profilu odstranění datumu a času na fotografii, které tam ukládá fotoaparát????Někde mi to vadí a ráda bych se toho zbavila, díky.
Alena Vávrová
Také děkuji, opakování "matka moudrosti"! A hezky názorně jsi nám ta pravidla kompozice naservíroval.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.