Koho máme rádi?
Slováky a Francouze

Koho máme rádi?
Slováky a Francouze

20. 2. 2015

Češi mají z ostatních zemí nejlepší vztah ke Slovákům, Francouzům a Švédům. Ke Slovákům chová sympatie 90 procent dotázaných lidí, k Francouzům 82 procent a ke Švédům 78 procent. Na opačném konci zůstávají Írán, Afghánistán a Irák.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) provádí tyto výzkumy již od roku 1991. Sympatie ke Slovensku vždy výrazně převažovaly nad antipatiemi a až do roku 2001 znatelně rostly, od té doby se zvyšují už jen pomalu. Aktuálně je ale míra sympatií Čechů ke Slovákům vůbec nejvyšší. 

Pokud jde o další sousední země: k Rakousku chová sympatie 80 procent Čechů, což je (překvapivý) nárůst o sedm procent proti roku 2013. Poláky má v oblibě 53 procent dotázaných. K Německu měla česká veřejnost v minulosti v porovnání s ostatními západními zeměmi méně vřelé postoje.

„V 90. letech to bylo ovlivněno zejména problémy a napětím v souvislosti s Benešovými dekrety a poválečným odsunem sudetských Němců z českého pohraničí,“ uvedlo CVVM. V posledních letech se ale postoj Čechů k Němcům výrazně zlepšil, momentálně k nim má kladný vztah rekordně 63 procent veřejnosti. 

Sympatie k USA v posledních dvou letech klesly o dva procentní body na 58 procent. K Rusku má dobrý vztah jen 21 procent Čechů, stejně jako k Ukrajině. K zemím na posledních místech, tedy k Íránu, Afghánistánu, Iráku, Sýrii a Palestině, chová sympatie méně než deset procent dotázaných.

Slovensko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...