Michael Dell: příběh
počítačového mága

Michael Dell: příběh
počítačového mága

23. 2. 2015

Nemáte náhodou na svém počítači napsáno Dell? S nadsázkou lze říci, že nebýt Michaela Della, nemohli byste možná číst tyto řádky.

Jako vysokoškolský student založil Dell v roce 1984 firmu, která je v současnosti třetím největším prodejcem osobních počítačů na světě. Michael Dell, jenž se 23. února dožívá 50 let, se ve světě IT prosadil díky obchodnímu modelu, který je založen na přímém prodeji výrobků koncovým zákazníkům. Získal tak majetek, jehož aktuální hodnotu odhaduje renomovaný časopis Forbes na 21,9 miliardy dolarů, což z Michaela Della činí 33. nejbohatšího člověka na světě. 

Začalo to kalkulačkou

Když si chtěl někdo v polovině 80. let minulého století koupit v USA počítač, obvykle musel vyrazit do prodejny s elektronikou, a tam si vybrat ze zboží, které zrovna bylo na skladě. Větší odběratelé mohli nakupovat výpočetní techniku výhodněji ve velkoskladech, ale nákup bez prostředníků umožňovali výrobci počítačů jen skutečně významným klientům. 

Michael Dell nahlížel na tento zavedený způsob prodeje s nedůvěrou. Proč platit provize obchodníkům, když by šlo prodávat počítače přímo koncovým zákazníkům? Kromě finanční úspory peněz nabízel tento model několik dalších výhod. Vzhledem k tomu, že se zboží vyrábí na základě předchozí objednávky, prakticky odpadá riziko hromadění zásob. Výrobce navíc nemusí udržovat vysoké zásoby dílů, které by vázaly firemní kapitál a způsobovaly zpoždění při zavádění technických novinek. 

Právě díky snaze o co nejdůslednější aplikaci přímého prodeje v praxi se Dellovi podařilo prorazit v IT byznysu. Jeho firma Dell byla loni třetím největším prodejcem osobních počítačů na světě (po čínském Lenovu a americkém Hewlett-Packard) a podobně silnou pozici měla i na trhu internetových serverů. Dnes je již tak velká, že se bez obchodníků ale neobejde.

Výpočetní technika fascinovala Michaela Della od jeho sedmi let, kdy dostal jako dárek elektronickou kalkulačku. Tehdy to byl zázrak. Když mu bylo patnáct, koupili mu rodiče k narozeninám počítač, který podle svých vzpomínek ihned rozebral na součástky, aby zjistil, jak funguje. „Byl to ten nejlepší dárek, který jsem v životě dostal. Rodiče byli v šoku, ale podařilo se mi ho zase složit do původního stavu,“ říká všetečný technik.

Firmu s názvem PC's Limited založil Dell v únoru 1984. To mu bylo teprve devatenáct let a právě začínal studovat medicínu. Zpočátku ho živil zejména prodej součástek a zvyšování výkonu počítačů od zavedených výrobců. Obchody šly dobře, a tak Dell na konci prvního ročníku odešel k velké nevoli rodičů z univerzity, nabral několik zaměstnanců a začal vyrábět vlastní PC. 

Hvězdná kariéra, ale…

Na jaře 1986 představil Dell na veletrhu Comdex počítač s procesorem Intel taktovaným na závratných 12 megahertz. Tím upoutal pozornost odborných médií a získal publicitu. Aby přesvědčil potenciální kupce o serióznosti své firmy, nabídl jim Dell třicetidenní záruku vrácení peněz a možnost opravy porouchaných počítačů přímo u zákazníka doma. 

V roce 1987 změnila společnost název na Dell Computer Corporation a v témže roce otevřela v Británii svou první zahraniční pobočku. Na přelomu osmé a deváté dekády rostly prodeje Dellu meziročně o 97 procent a čistý zisk stoupal dokonce o 166 procent. Díky tomu se Michael Dell ve svých 27 letech stal nejmladším výkonným ředitelem na žebříčku 500 nejvýznamnějších firem časopisu Fortune. 

Velkou vzpruhu pro Dellem prosazovaný přímý prodej představoval prudký rozvoj internetu v devadesátých letech minulého století. Web usnadnil komunikaci se zákazníky, a navíc dal vzniknout lukrativnímu trhu se servery, do něhož Dell naskočil v roce 1996. 

Cesta k pozici jednoho z nejsilnějších hráčů v oboru nicméně nebyla zcela přímočará. V roce 1989 Dell málem zkrachoval poté, co nakoupil zbytečně velkou zásobu paměťových čipů, jež mu v důsledku rychlého technologického vývoje zůstaly ležet ve skladech. Také v posledních letech čelí společnost Dell nepříznivému vývoji. Musí ustát silnou konkurenci ze strany rychlých asijských výrobců a přesun zájmu spotřebitelů od stolních počítačů k tabletům a chytrým telefonům. 

Aby svou firmu dostal opět do kondice, vrátil se Michael Dell v únoru 2007 do funkce výkonného ředitele, z níž se dobrovolně stáhl o tři roky dříve. Spolu s investiční společností Silver Lake Partners firmu za téměř 25 miliard dolarů převzal, a na podzim 2013 stáhl její akcie z americké burzy. Pod vedením svého zakladatele se společnost Dell nyní pokouší transformovat z výrobce hardwaru na poskytovatele počítačových služeb. Vzhledem k šikovnosti a výjimečnému nadání Michaela Della není důvod, proč by se mu to nemělo podařit.

osobnosti počítače
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.