Admirál Nimitz: hrdina
druhé světové války

Admirál Nimitz: hrdina
druhé světové války

24. 2. 2015

Admirál Chester William Nimitz, který se narodil 24. února 1885, patřil k nejvýznamnějším americkým vojenským velitelům za druhé světové války. Zkušený ponorkový velitel, který se ještě před první světovou válkou školil také v císařském Německu, se po japonském útoku na Pearl Harbor stal vrchním velitelem americké tichomořské flotily. V této funkci Nimitz vyrostl v jednoho z klíčových mužů války v Tichomoří.

Jedním z rozhodujících momentů konfliktu se stala námořní bitva u Midwayských ostrovů v červnu 1942, kde Nimitzova flotila podporovaná letectvem rozdrtila japonské válečné loďstvo. O dva měsíce později řídil i náročné, ale úspěšné vylodění na Guadalcanalu. Po japonské kapitulaci patřil Nimitz - vedle například generála Douglase MacArthura - mezi americké signatáře japonské kapitulace. Ta byla podepsána 2. září 1945 na palubě bitevní lodi Missouri, kotvící v Tokijském zálivu.

Po skončení druhé světové války se Nimitz vrátil do Spojených států a do roku 1947, kdy po čtyřech desítkách let strávených v uniformě odešel do výslužby, pracoval jako velitel námořních operací. Poté zastával nějaký čas funkci poradce amerického ministerstva válečného loďstva a komisaře OSN v Kašmíru. Zemřel 20. února 1966 a jeho ostatky jsou uloženy v San Francisku. Admirálovo jméno dnes nese letadlová loď Nimitz, zařazená do služby roku 1975.

2. světová válka hrdinové
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.