Opera Národního divadla
uvede osm premiér

Opera Národního divadla
uvede osm premiér

25. 2. 2015

Opera Národního divadla připraví v příští sezoně osm premiér. Poprvé se pražskému publiku v roli operních tvůrců představí evropské osobnosti jako britský režisér Keith Warner, britská herečka a režisérka Irina Brooková a maďarská herečka Enikő Eszenyiová. "Ve srovnání se současnou sezonou akcentující operní dramata nabídne ta příští více radosti a elánu," řekli zástupci vedení ND.

Baletní soubor, který ještě dvě sezony povede Petr Zuska, připraví tři premiéry. Pro budovu Státní opery bude sezona 2015/2016 poslední před plánovanou rekonstrukcí. Pro dočasné rozloučení s operním domem nastuduje inscenaci Elektry pro ND britský režisér Keith Warner podepsaný pod oceňovanou inscenací Prstenu Niebelungova v londýnském Royal Opera House. V Praze se díky Elektře, která bude uvedena na závěr sezony v červnu 2016, poprvé představí renomovaný německý dirigent Roland Böer.

Ředitel ND Jan Burian uvedl, že budova opery bude uzavřena po dvě sezony. Kromě zájezdů operního souboru asi pět desítek operních představení uvede historická budova ND a stovka představení se odehraje na scéně Hudebního divadla v Karlíně.

Nadcházející sezonu 2015/2016 Státní opera uvede titulem, který na jejím jevišti zazněl naposledy před 110 lety - dramatem Vincenza Belliniho Norma s Marií Fajtovou v titulní roli. Režisérem inscenace je mladý japonský umělec Tomo Sugao. Premiéry budou v říjnu, později bude inscenace hostovat v Japonsku.

Jedinou operní premiérou ve Stavovském divadle bude Popelka Gioacchina Rossiniho. Po sérii shakespearovských inscenací a hereckém účinkování ve Wilsonově opusu 1914 se režie ujme Enikő Eszenyiová, ředitelka budapešťského Vígszínházu. Hudební nastudování bude příležitostí pro mladého dirigenta Jana Kučeru.

Tvorba Bohuslava Martinů na jevišti ND připomene opera Juliette (Snář) zkomponovaná na libreto podle předlohy surrealistického dramatika Georgese Neveux. Režii bude mít Irina Brooková, dcera proslulého divadelníka a současná umělecká ředitelka Théâtre National de Nice. Dirigentem bude Jaroslav Kyzlink. Dosavadní umělecký šéf činohry ND Michal Dočekal se poprvé představí pražskému opernímu publiku. S uměleckým ředitelem Opery ND Petrem Kofroněm připraví Giordanova Andrea Chéniera o milostném trojúhelníku v době Francouzské revoluce.

Balet ND uvede jako první premiéru nové nastudování Louskáčka, tentokrát v choreografii šéfa baletu Petra Zusky. Počátkem března bude mít ve Státní opeře premiéru baletní ztvárnění pohádky H. Ch. Andersena Sněhová královna. Na repertoár ND přichází z Anglického národního baletu, pro nějž ji vytvořil vytvořil v roce 2007 britský choreograf Michael Corder.

Třetí novinka sezony bude mít premiéru v červnu a uvede pod společným názvem Vertigo díla trojice významných současných evropských tvůrců tanečního divadla - Moldavana Radu Poklitaru, Itala Maura Bigonzettiho a Švéda Alexandra Ekmana.

Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...