Foto

Financování seniorského
bydlení naplánujte včas

19. 6. 2012

V současnosti v České republice existují dva modely samostatného bydlení pro seniory. Prvním a nejrozšířenějším jsou domovy důchodců. Jejich kapacita je vyčerpána a na místo tam se čeká i mnoho let.  I přes množství nových zařízení, která již fungují na moderních principech, se v České republice stále jedná o instituce, které sice poskytnou základní služby a péči, nikoli však domov v pravém slova smyslu.

Druhou variantou jsou senior parky či seniorské rezidence. Tento model rozšířený v západní Evropě začíná být inspirací i pro developery u nás. Bydlení v takovém zařízení poskytuje seniorům nejen bezpečné zázemí a řadu služeb. Senioři se zde mohou věnovat společenskému životu i svým koníčkům – například chovat domácí mazlíčky nebo zahradničit. Některé z rezidencí nabízí ubytovaným seniorům i přivýdělek – např. při přípravě jídel nebo údržbě zeleně. Byt v seniorské rezidenci lze buď koupit do osobního vlastnictví, nebo si jej pronajmout.

Kromě výše uvedeného specializovaného bydlení řeší řada seniorů bydlení v menším bytě či domku, než jaký původně obývali. Někteří ho prodají a mohou tak financovat jiný model bydlení, jiní obětavě přenechají svůj byt či dům rodinám svých dětí a sami řeší pořízení úspornějšího bydlení.

Finanční rezerva

Na financování seniorského bydlení, ať je jeho forma jakákoli, je lépe myslet dopředu. „Vhodným zdrojem financí je např. stavební spoření, které je stále velmi oblíbeným spořícím produktem. Stavební spoření lze opakováním zhodnocovat téměř celý život, “ říká Kateřina Bílá, tisková mluvčí  finanční skupiny Wüstenrot.

Zajímavou finanční rezervu si lze vytvořit uzavřením kapitálové životní pojistky. Tento druh pojištění slouží nejen ke krytí vybraných rizik, ale zároveň zhodnocuje peníze předem nadefinovanou pevnou hodnotou a garantuje výplatu určité částky nebo důchodu buď po skončení pojistné doby, nebo vyplacení částky oprávněným osobám v případě úmrtí pojištěného. „Jedná se vlastně o spoření a pojištění v jednom,“ říká Roman Ondroušek, produktový manažer Wüstenrotu pro pojištění osob.

Životní pojišťovna Wüstenrot nabízí dva druhy kapitálového pojištění. Moderním typem životního pojištění je flexibilní Wüstenrot ProBudoucnost, s variabilní spořicí složkou, která garantuje zhodnocení kapitálové hodnoty pojištění minimálně ve výši 2,5 %. Základní pojištění se skládá ze dvou částí: riziková část zajišťuje zabezpečení pro případ smrti z jakékoliv příčiny a spořicí část zajišťuje výplatu prostředků naspořených na individuálním účtu, a to formou jednorázové výplaty nebo volitelného důchodu. Tuto základní pojistnou ochranu lze rozšířit připojištěními. Součástí připojištění je i možnost zproštění od placení pojistného v případě pracovní neschopnosti. Právě díky garantovanému zhodnocení je tento druh pojištění vhodný i ke spoření na důchod.

Wüstenrot ProGold je krátkodobé kapitálové životní pojištění pro případ smrti nebo dožití za jednorázové pojistné s garantovaným nadstandardním zhodnocením. Tuto základní pojistnou ochranu lze rozšířit připojištěními a zajistit tak ochranu nejen pro případ smrti, ale také úrazu. Garantovaná technická úroková míra je 3%. Roman Ondroušek o tomto pojištění říká: „ProGold je vhodný i pro starší generaci, která si tak může pojistit finanční situaci v důchodovém věku“.

peníze pojištění úspory
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.