Kamenná krása

Kamenná krása

1. 3. 2015

Jestliže se o někom řekne, že má srdce z kamene, nezní to pro něj příliš lichotivě. Ve skutečnosti však mají kameny v existenci Vesmíru své nezastupitelné, ojedinělé místo. Přispívají k poznání a porozumění mezi člověkem a přírodou a dávají nám pocítit, že nejsme pány ani naší planety, natož pak celého vesmíru, že jsme jen jeho nepatrnou součástí a podle toho bychom se měli chovat, s obdivem, úctou a pokorou.

Dnes dopoledne jsme se sestrou, která má o mineralogii ve srovnání se mnou daleko větší povědomí, navštívily Pražskou burzu minerálů, šperků a fosilií Geosvět, od roku 2004 v pořadí již dvanáctou, pořádanou ve dnech 27. 2. - 1. 3. v prostorách vinohradské sokolovny v Riegrových sadech. Organizátorem je společnost Geotrade, která vlastní rozsáhlou galerii minerálů a fosilií v Londýnské ulici.

Každoroční burzy s mezinárodní účastí umožňují sběratelům a další veřejnosti prodej i nákup anebo jen setkání s jinými sběrateli a samozřejmě hlavně s minerály a drahými kameny, přírodninami a šperky.

K vidění a většinou i k prodeji zde byly surové kameny určené do sbírek, opracované kameny i kamínky do interiérů nebo třeba jen pro štěstí, zkamenělá dřeva a živočišné zkameněliny, výrobky z kamenů a šperky, zájemci si mohli nechat zhotovit na zakázku osobní šperk, a to i podle horoskopu nebo přímo svého data narození. Ceny kamenů se pohybovaly od deseti až po mnoho tisíc korun. Některé kusy ve zvláštních vitrínách pak byly neprodejné.

Mou sestru zaujala kromě samotných kamenů i informace o činnosti spolku Mallorn, jehož posláním je ochrana přírody a hlubší poznání mineralogie, včetně víkendových výprav spojených se sběrem minerálů.

Myslím, že sběratelé kamenů si ničím nezadají s dalšími sběratelskými nadšenci. Proč jinak by se hnali do zimy, bláta i exoticky nebezpečných zemí? Výprava za kameny je nepochybně velké dobrodružství. I když se malý vltavín, který má sestra sama našla na zoraném poli v jižních Čechách, zdaleka nedal srovnat s dokonalými většími exempláři, které jsou k vidění např. v Muzeu vltavínů v Českém Krumlově nebo i v Městském muzeu v Týně nad Vltavou, byl to Její První Vltavín, se svou nenahraditelnou jedinečností vlastního nálezu.

Nechme tedy v závěru promluvit na chvíli kamennou krásu. Věřím, že vás, kteří jste neměli možnost zavítat na výstavu, osloví alespoň na dálku právě tak jako mě.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.