Novoroční polibek paní hostinské
Ilustrační foto: pixabay.com

Novoroční polibek paní hostinské

2. 1. 2020

Stolní společnost Fanouše Hovorky je opatřena čtyřmi ženami. Jenom jedna je volně ložená, tři další patří k manželům přítomným v partě. Při jakékoliv oslavě se poručí runda, chlapi si podají ruce a ženy jsou políbeny. Za deset let pospolitosti bylo těch polibků několik tisícovek.

A přece se líbá stále a s chutí. Fanouš jako osamělý pěšec na šachovnici života po těch polibcích zrovna prahne. Nějak se mu jich v poslední době nedostává.  

Desetičlenná parta se začala pojednou ztenčovat. Jarinka upadla na náledí a zlomila si nohu.. Jakožto osamělá stará panna se odstěhovala k mladší sestře do Brna. Jiřka je již třetím rokem zneužívána jako univerzální babička a do spolku prostě nechodí. Věrka se i s manželem přestěhovala do blízkého městečka. Zůstala jen Drahuška a ta to nevytrhne. V poslední době se i ona vyhýbá pravidelným sobotním schůzkám. Připadá si mezi chlapy jako milá sedmi loupežníků. Parta se tak smrskla na pětici chlapů. Padl návrh, že bude nutno doplnit stav posádky minimálně o jednu ženu.V hledáčku se objevila paní hospodská!  

Parta mívá rezervovány každou sobotu dva stoly. Po celou dobu se ozývá od stolu smích, sestava se vzájemně  doplňuje, probírají se různá témata počínaje politikou a konče třeba milostnými vzpomínkami na lepší časy. Paní hostinská často naslouchá opřena o nálevní pult a čas od času si přisedne.  Často odbíhá s půllitry do sousední místnosti s televizorem. Tam se nalézají štamgasti, zcela závislí na tomhle druhu zábavy. Paní hospodská dává najevo, že se jí v partě líbí.   

Dávno minuly doby, kdy v místním kulturním domě probíhaly Silvestry s dechovkou za přítomnosti pěti set lidí. Bylo to jako oslava v nádražní hale. Teď v obou hospodách posedává pár jedinců. Silvestr jako by nebyl.Paní hostinská je manželkou majitele. Ve službě se střídají a také často najímají místní spolehlivé občany, kteří šenkují v jejich nepřítomnosti. Majitelé totiž bydlí v Brně. Polibková mánie cloumá opuštěným mužem. Potlačovaná a neuskutečnitelná touha dosáhla takové intenzity, že po dobu služby v prodejně s drahými parfémy nehodnotí celkový stav pozorovaného objektu, ale pozoruje rty přítomných žen. Zavře pak oči a oddává se představě vášnivého vyvrcholení.. Jednou byl dokonce paní vedoucí osočen, že ve službě pospává.

Jednoho dne se Fanouš zúčastnil pohřbu v kostele v sousední vesnici. Většinou někteří smuteční hosté postávají před kostelem, zatímco se uvnitř odehrává pohřební obřad. Toho dne panovala venku velká zima a do kostela se prostě nahrnuli všichni. Mše skončila. Najednou mu soused podává ruku. Zpozoroval rozpaky a pak pravil:,, My to tak vždy po mši děláme!“A Fanouš se rozhlédl kolem, zhodnotil situaci a odvětil:,, No, kdybyste se po mši líbali, tak bych se postavil jinam!“

Konečně domluveno. Je tady Silvestr. Rezervované stoly očekávají starou partu. Bude jich devět. Zlomená noha bude ještě chybět. Paní hospodská bude přítomna jen napůl. Manžel onemocněl, a tak služba padla na ni. Židli má ale rezervovánu. Fanouš preventivně špulí rty při představě novoročních polibků. Kromě tří přítomných žen staré party chystá se i na rty paní hostinské. 

Zábava probíhá v poloprázdném lokále. Televizní osádka ze sousední místnosti se vytratila k domácím přístrojům a manželkám. Při družném hovoru stará parta málem přehlédla půlnoc na hospodských hodinách. Paní hostinská se blíží ke stolu a na podnosu přináší sklenice šampusu. Blíží se přípitek a nastane objímání a líbání.

Najednou před restaurací zaskřípějí brzdy. Objímání a polibky právě začínají, když se mezi dveřmi objeví manžel paní hospodské. Zařadí se mezi gratulanty. Všichni ostatní mužové byli už políbeni. Fanouš si nechal polibek od paní vedoucí až nakonec. Dočkal se. Paní vedoucí zaskočena zákonitým manželem dostála tradici. Akorát jej jako jediného chlapa ze všech přítomných – políbila na čelo!   

 

Z archivu - náš portál obsahuje přes 10 000 čtenářských příspěvků, nejrůznějších příběhů ze života čtenářů, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%