Českou historii máme
rádi. A to je moc dobře

Českou historii máme
rádi. A to je moc dobře

1. 3. 2015

Na historii této země jsme stále hrdí. A to je dobře. Malý příklad – počet návštěvníků výstavy, která představuje významné památky a umělecká díla z českých hradů a zámků, překročil již 50 000 osob. Oč jde? Pokud jste tam ještě nebyli, tak o expozici Národního památkového ústavu v Jízdárně Pražského hradu.

Výstava Hrady a zámky objevované a opěvované se stala jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských výstavních projektů. Potrvá ještě do 15. března a ukazuje třeba i relikviář sv. Maura, Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky, křišťálové žezlo Albrechta z Valdštejna, Máchův deník či Plečnikovo křeslo. 
Pořadatelé čekají v příštích dnech návštěvníka s číslem 55 555 a do konce výstavy možná i šedesátitisícího zájemce. Národní památkový ústav (NPÚ) jim pak věnuje roční rodinnou vstupenku na všechny památky ve své správě. 

NPÚ tuto expozici připravil pro zimní sezonu, kdy je většina hradů a zámků zavřena. Autoři ji koncipovali jako procházku tisíciletou historií českých zemí. Ta je na výstavě nahlížena optikou vývoje šlechtických sídel a nabízí možnost zhlédnout na jednom místě na šest set exponátů z celé země. 

Vstupní část expozice uvádí návštěvníka do doby zachované pouze v mytologii a archeologických nálezech. Její perlou je Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky ze 13. století, nejstarší zachovaný text, v němž je zmíněn praotec Čech. Středověk ilustrují obrazy Mistra Theodorika či relikviář sv. Maura, cenná památka z Bečova, nalezená při opravě hradu v 80. letech minulého století. 

Symbolem renesance je kovaná pestrobarevná mříž zdobící studnu zámku v Jindřichově Hradci. Barokní a klasicistní životní styl, kdy majitelé sídel shromažďovali umělecká díla a kuriozity z celého tehdy známého světa, dokládají umělecká díla ze zámků Kratochvíle, Bučovice, Český Krumlov nebo Lednice. 

Ve druhé polovině 19. století se zámky staly vyhledávanými cíli romantiků, jak ilustruje deník a skicáře Karla Hynka Máchy. Moderní život ve starých kulisách reprezentuje automobil Benz Victoria knížete Karla V. Schwarzenberga a překotné změny 20. století třeba závěť prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. 

hrady a zámky výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.