Mámo, díky!

Mámo, díky!

20. 6. 2012

Měla jsem velké štěstí narodit se zrovna mým skvělým rodičům. Máma i táta byli divadelníci tělem i duší, pro divadlo celý život žili i dýchali. Byli to skvělí, kultivovaní a poctiví lidé, kteří mi dali do vínku mnoho vlastností, které se v dnešní době bohužel tak sporadicky mezi lidmi vyskytují.

Když táta umřel, byli jsme s bratrem ještě malí, máma v nejlepších letech, ale druhého tatínka nám už nikdy nepřivedla. Druhý takový prostě už neexistoval. I bez otce jsme prožili krásné dětství, vystudovali, měli spoustu zájmů a vůbec nás nikdy nenapadlo, jak to ta maminka sama může všechno zvládat: dopolední zkoušky v divadle, večerní představení, zájezdy, ve chvílích volna recitační pásma po školách, starost o nás. Až teď, po tolika letech, kdy už tu maminka s námi není a já prožila podobný osud tomu jejímu, vybavují se mi útržkovitě episody z mého života, nezměrně obdivuji její obětavost, pracovitost, vůli všechno zvládat. A kdybych dnes mohla, děkovala bych jí do nekonečna.

Dala mi především základy slušného chování. Občas je velmi těžké se tím v dnešní době řídit, ale její základní pravidlo "všechno zlé, co komu uděláš, se ti vždycky jednou vrátí" je pro mě posvátné. Dala mi velkou úctu a lásku k rodině, k její soudržnosti. Bez okázalých gest, bez dojemného líbání jsme fungovali a i  dnes k tomu vedu své děti, že všichni si musíme navzájem pomáhat, respektovat se, podporovat se, komunikovat spolu. Dala mi lásku, kterou slovy vyjádřit nemohu. Prostě to nejde. Byla mi vždycky nablízku, když jsem jí potřebovala a vždycky pomohla.

Dnes mám tři dospělé děti, které se ke mně často vracejí a prožíváme spolu moc hezké chvíle. Nikdy jsem jim nic nepřikazovala, nenutila je k ničemu, jen jsem jim řekla svůj názor, co si myslím a nechala je rozhodnout. Tak jako to dělávala moje máma. Myslím, že to je nejschůdnější cesta k pevné vazbě a poutu mezi rodiči a dětmi. Vychovala jsem z nich slušné lidi a jsem na ně pyšná. Jsou stále hnacím motorem mého života, tak jako byli na začátku jejich zrození. A já doufám, že na mě jednou budou s láskou vzpomínat jako já na svou maminku.

Jen já se stále nemohu smířit s tím, že už nikdy nezavolám MAMI!

 

Z archivu - náš portál obsahuje cca 2500 čtenářských příspěvků,  nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.
Můj příběh rodina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%