Most u Remagenu
sehrál roli i v Česku

Most u Remagenu
sehrál roli i v Česku

7. 3. 2015

Před sedmdesáti lety za 2. světové války mohly jednotky spojeneckých vojsk u německého Remagenu při postupu do nitra Německa překročit Rýn po stojícím "normálním" mostu. Historici věří, že tím byla zkrácena druhá světová válka. Wehrmacht se marně pokoušel most zničit. Dodnes dramatické hodiny 7. března 1945 připomíná muzeum v jedné ze zachovalých věží tohoto mostu. 

V únoru 1945 divize Adolfa Hitlera prchaly a Třetí armáda jim byla v patách. V prosinci čelili poslednímu velkému Hitlerovu výpadu, ofenzívě v Ardenách. Ale od 1. února 1945 Spojenci opět zahájili postup směrem na Německo. Na západě se americká, britská a kanadská vojska probíjela směrem k Rýnu. 

Spojenci potřebovali Rýn překročit na více místech. Po dvou týdnech bojů se však Třetí armádě generála Pattona nedařilo získat ani jediný neporušený most. A právě 7. března zahlédli překvapení američtí vojáci netknutý most z kopců nad ním. Jinak Němci všechny mosty přes Rýn důsledně vyhazovali do vzduchu. Po nahlášení situace do štábu dostali vojáci rozkaz most ihned dobýt. Konstrukce dlouhá 325 metrů byla sice podminována a wehrmacht během útoku Američanů nálože odpálil, nějak to ale nevyšlo. Most nadskočil, dopadl zpět a zůstal stát. 

Proč se nepovedlo most zničit, se přesně neví, spekuluje se například o použití nekvalitních výbušnin. Hitler byl však přesvědčen, že šlo o zradu. Pět důstojníků z příslušné jednotky nechal odsoudit k smrti: čtyři z nich byli zastřeleni a jeden spáchal sebevraždu. 

Událost nese také českou stopu. Pojednává o ní film Most u Remagenu, který byl v roce 1968 natáčen v bývalém Československu. Most hrající ve filmu hlavní roli dodnes stojí v Davli na řece Vltavě blízko soutoku se Sázavou. Pro účely filmu byl most nadzdvižen o asi o tři metry, byly nakašírovány věže a vyhlouben tunel na pravém břehu Vltavy.

2. světová válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...