Den, kdy Američané
drtivě udeřili na Tokio

Den, kdy Američané
drtivě udeřili na Tokio

9. 3. 2015

Před sedmdesáti lety, v noci z 9. na 10 března 1945, se v Tokiu rozpoutalo peklo. Rozsáhlému leteckému náletu amerických bombardérů padlo za oběť přes sto tisíc lidí. Do dějin se tento nálet zapsal jako nejničivější letecký útok konvenčními prostředky za 2. světové války, byť dnes zůstává poněkud ve stínu svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki. 

Oficiální údaje hovořily o 83 tisících mrtvých, historikové se ale shodují, že obětí bylo ve skutečnosti přes sto tisíc. Na japonskou metropoli se sneslo půl milionu zápalných bomb, které zažehly plameny devastující celé čtvrti tvořené dřevěnými domy. Místní hasičské sbory nedokázaly efektivně reagovat, neboť většina mužské populace byla na frontě. V mnohahodinovém požáru lehlo popelem přes 25 tisíc domů v centru Tokia na ploše téměř 40 kilometrů čtverečních. Více než milion obyvatel přišlo o střechu nad hlavou. 

Cílem operace bylo definitivně zlomit morálku japonského protivníka a zničit továrny v městských obytných čtvrtích. Bombardování významně přispělo k ukončení druhé světové války. Jeho ničivost, jež měla za následek nebývale vysoký počet obětí, však vyvolala i kritiku, podobně jako v případě vybombardování Drážďan.

2. světová válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...