Michal Tučný: milovaná
legenda české country

Michal Tučný: milovaná
legenda české country

10. 3. 2015

Písničky zpěváka Michala Tučného patří do zlatého fondu české country a znají je i lidé, kterým jinak není tento hudební žánr blízký. Také proto se oblíbené hity jako Báječná ženská, Všichni už jsou v Mexiku nebo Rád se brouzdám rosou dodnes ozývají z českých rádií. Letos 10. března tomu bude už 20 let, co Michal Tučný stanul "tam u nebeských bran". 

Zpěvák, jehož hudební publicista Jiří Černý nazval posledním důvěryhodným kovbojem, se do country zamiloval poté, co v roce 1966 slyšel nahrávku amerického zpěváka Johnyho Hortona. „Bylo to country jako vyšitý a já byl ztracenej. V tu chvíli mi bylo jasný, že tohle je moje muzika,“ vzpomínal později Tučný. Sázka na country se ukázala jako nanejvýš šťastná. Novinář Rudolf Křesťan o Tučném kdysi prohlásil, že to byl jediný opravdový countryový zpěvák, který kdy v Česku existoval. 

Král trampské Porty

Michal Tučný, legenda české country, se narodil 11. ledna 1947 v Praze. Jak o tom zpíval v jedné své písničce, vyučil se nejprve prodavačem, později večerně vystudoval střední obchodní školu. Za pultem toho Tučný nicméně moc nenastál – raději dělal skladníka či úředníka na poště. Hlavně se ale věnoval hudbě. 

V dětství se naučil hrát na piano a kytaru. První koncertní zkušenosti ale získal jako hráč na bicí v bigbítové kapele The Rivals, založené jeho starším bratrem Vítem. Pak přišlo zmíněné osudové setkání s country. 

Pozornost vyznavačů tohoto hudebního žánru na sebe Tučný poprvé upoutal v roce 1967, kdy na premiérovém ročníku festivalu Porta vystoupil jako hostující zpěvák skupiny Rangers. Písničku Whispering Pines "vystřihl" Tučný s překvapivou suverenitou a nebylo divu, že se z přehlídky vrátil s cenou pro vítěze. Na následující Portě už Tučný zpíval v doprovodu vlastní kapely a počátkem roku 1969 začal vystupovat se skupinou Greenhorns. 

Spolupráce Tučného se "zelenáči" zpočátku narážela na problém. „Michal odmítal zpívat česky, zpíval jen anglicky, a to přesto, že anglicky neuměl,“ vzpomínal Jan Vyčítal, vůdčí osobnost Greenhorns. Teprve pohrůžka, že plánované vystoupení v televizi odehraje skupina bez něj, přiměla Tučného, aby do svého repertoáru zařadil písničku Rovnou, tady rovnou. Ta se stala hitem, stejně jako řada dalších skladeb, které českým textem opatřil Jan Vyčítal. Jen namátkou šlo o Blues folsomské věznice nebo Blízko Little Big Hornu. Díky vystupování s Greenhorns se Tučný mimo jiné seznámil se zpěvačkou Evou Olmerovou, s níž prožil krátký, ale intenzivní vztah. 

Zlaté období Tučňáků

Zatímco Greenhorns tíhli k bluegrassu, Tučný toužil dělat moderní country hudbu. Na jaře 1974 proto kapelu opustil a po neúspěšném pokusu o založení vlastní skupiny se připojil k ústeckým Fešákům. K nim zamířilo i několik dalších "odpadlíků" od Greenhorns, včetně baviče Petra Novotného. Ten s Tučným vytvořil komickou dvojici, která neměla o publikum nouzi. Tučný však nepřestával snít o vlastní doprovodné skupině, která by mu umožnila dělat hudbu přesně podle jeho představ. 

Onou vysněnou kapelou se na počátku osmé dekády stali Tučnáci. S nimi Tučný prožil své asi nejplodnější hudební období. Velkou zásluhu na to měl jeho kamarád, skladatel a textař Zdeněk Rytíř. Z jeho pera pocházejí hity jako Tam u nebeských bran, Báječná ženská, Rád se brouzdám rosou či Všichni jsou už v Mexiku. 

Kromě Tučňáků zpíval Tučný také s americkou zpěvačkou Rattlesnake Annie, známou v Čechách jako Anka Chřestýš, a natočil desku se švédskou skupinou Country Minstrels. Po listopadu 1989 provozoval s manželkou Martou kosmetický salon a country klub. V posledních letech svého života, jež z velké části prožil na chalupě v jihočeských Hošticích, hostoval Tučný s kapelami Weekend a Platan Band a uváděl písničkové pořady v českobudějovickém rádiu. 

Už od poloviny 70. let, kdy málem zemřel v důsledku prasknutí tlustého střeva, pronásledovaly uznávaného zpěváka vleklé zdravotní problémy. Ty prohlubovala i jeho rostoucí nadváha, slabost pro alkohol a v neposlední řadě také hektické pracovní tempo. Poté se přidala zhoubná nemoc. V roce 1994 se Tučného zdravotní stav začal výrazně zhoršovat a 10. března následujícího roku zpěvák podlehl rakovině jater. 

hudební legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.