Martin Dejdar hraje, baví,
moderuje i útočí na ledě

Martin Dejdar hraje, baví,
moderuje i útočí na ledě

11. 3. 2015

Dokáže zahrát stejně tak dobře rokenrolového muzikanta (film Šakalí léta) či svérázného metalového fanouška (Ozzák v sitcomu Comeback) jako válečného pilota odsouzeného komunistickým režimem (seriál Zdivočelá země). Herec exotické tváře a jižanského temperamentu Martin Dejdar, který 11. března slaví padesátiny, proslul i jako moderátor, téměř 30 let hraje divadlo v pražské Ypsilonce a tento týden ho čeká premiéra muzikálu Mýdlový princ. 

„V podstatě ani nevnímám, že mi bude padesát, přijde mi to jako blbost. Vidím se stále jako dvacetiletý, který je v Ypsilonce chvíli. Na padesátníky koukám, jako že jsou v podstatě mrtví,“ směje se herec. 

Už tři roky přitom žije s manželkou, dcerou Sárou (10) a synem Matějem (16) na Floridě. Prý odjel hlavně kvůli dětem, aby je ochránil před médii. Navíc se tam děti naučí anglicky a syn hraje hokej v americké juniorské soutěži. I Dejdarovi tento sport přirostl k srdci, když natáčel seriál Poslední sezona, v němž ztvárnil hokejistu vracejícího se z NHL. Tento seriál z roku 2006 Dejdara inspiroval i k založení týmu HC Olymp, s nímž objíždí republiku s exhibičními zápasy, jejichž výtěžek jde na dobročinné účely v místě konání. 

„Martin je superaktivní člověk,“ říká o svém kolegovi Jiří Lábus, který s Dejdarem působil od jeho začátků v pražské Ypsilonce. Kromě hraní, moderování, dabování (třeba Barta Simpsona z oblíbeného animovaného seriálu) se Dejdar věnuje řadě dobročinných aktivit, například pomáhal při vzniku Mama klubu v Chrudimi, podporuje pěstounské rodiny či docházel na dětskou onkologii do nemocnice v pražském Motole.

Skvělý Učitel tance

Dejdar se narodil 11. března 1965 ve Vysokém Mýtě. Lásku k divadlu zřejmě zdědil po prarodičích (babička hrála jako ochotnice a děda byl divadelní režisér). Na zkoušky na pražskou DAMU ho pomohl připravit herec Oldřich Kaiser, který tehdy navštěvoval Dejdarovu rodinu. Už během studií působil Dejdar v avantgardní divadelní skupině Pražské pětky Mimosa a v roce 1987 nastoupil do pražské Ypsilonky, kde hraje dodnes.

„Na školu mě připravoval Olda, v závěru s Jirkou Lábusem. Pak jsem je čtyři roky neviděl, ale když začal ve čtvrtém ročníku 'boj o chleba', zkusil jsem to v Ypsilonce a Jan Schmid mě přijal. Nejprve na hostovačku, ke které nedošlo, a pak už jsem naskočil do inscenace Vosková figura,“ vzpomíná Dejdar na své začátky na této scéně, která "padesátku" oslavila už loni. V současnosti účinkuje v inscenacích Praha stověžatá, Svatá rodina, Rusalka nejen podle Dvořáka, Faust a Markétka, Pánská šatna, Škaredá středa a Vdovou proti své vůli.

Ve filmu debutoval v roce 1985 v povídkovém snímku Zelená léta o osudech vojáků. Výrazněji na sebe upozornil v roce 1987 ve filmu režiséra Karla Smyczka Proč? o agresivitě a stádnosti některých fotbalových fanoušků. Poté účinkoval v řadě, zejména televizních, filmů, zahrál si i v komedii Slunce, seno, erotika, nebo v dramatu Tichá bolest. 

První hlavní roli ve filmu – svérázného milovníka rokenrolu – mu nabídl Jan Hřebejk v muzikálu Šakalí léta, který byl v roce 1994 oceněn několika Českými lvy. Dejdar tuto cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli dostal za film Učitel tance Jaromila Jireše (1994), slavnostní předávání Českých lvů v březnu 1996 Dejdar i moderoval. Příznivé recenze si vysloužil i titulní úlohou ve snímku Amerika režiséra Vladimíra Michálka. 

Na zlo se nezapomíná

Divácky velmi populární je stále dobrodružný seriál České televize Zdivočelá země, jenž přibližuje dramatická období Československa v letech 1945 až 1990 na osudech západního letce odsouzeného komunistickým režimem. Podplukovníka Antonína Maděru v seriálu, jehož se natočily čtyři série (první v roce 1997, poslední v roce 2012), úspěšně ztvárnil Dejdar, který tak v roli "zestárl" o dvě generace. 

„Podobné příběhy je zapotřebí neustále připomínat, protože lidé zapomínají, především ty špatné věci. Postupem času si je navíc přetvářejí na dobré. Proto je nutné stále opakovat pravdu: že minulý režim nebyl dobrý, ani horší, ale děsivý,“ zdůrazňuje herec.  

V devadesátých letech uváděl Dejdar, dnes několikanásobný vítěz ankety TýTý, i několik televizních show, například Šance, Ptákoviny či Na vlastní nebezpečí. Koncem 90. let spoluzakládal produkční společnost M. D. M, z jejíž dílny vyšel v roce 1999 experimentální snímek Eliška má ráda divočinu a film Panství s hvězdným obsazením (Peter O'Toole), kvůli němuž se ale firma velmi zadlužila a skončila v konkurzu. 

Těžké časy ale už Dejdar překonal. Loni na podzim natočil pro televizi první díl seriálu o Spojených státech amerických. Mělo by vzniknout deset hraných dokumentů a sám je v nich průvodcem. „Mým cílem je divákům říci, aby se do Ameriky nebáli, i když tam nikdy nebyli a navíc třeba neumí anglicky. Prakticky na každém kroku se tam s nějakým Čechem potkají. A navíc je ta země vůči cizincům vstřícná,“ dodává k projektu nazvanému Státy Států.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.