Město králů najdete
v budějovickém archivu

Město králů najdete
v budějovickém archivu

12. 3. 2015

Středověká panovnická privilegia i zápisy o pobytu českých králů v Českých Budějovicích si mohou prohlédnout návštěvníci v okresním archivu. Soubor jako celek nebyl dosud nikdy vystaven.

„Nejstarší listina pochází z roku 1296,“ řekl ředitel archivu Daniel Kovář. Výstava Město králů – České Budějovice a čeští panovníci v průběhu staletí je součástí oslav 750. výročí založení města Přemyslem Otakarem II. a potrvá jen do 27. března. 

Expozice pojednává o vývoji vztahů mezi městem a českými panovníky od založení až po zánik monarchie v roce 1918. „Jsou tady listiny od českých králů: počínaje Václavem II., přes Karla IV., Zikmunda Lucemburského, Jiřího z Poděbrad, Vladislava Jagellonského, Rudolfa II. po dokumenty o návštěvě císaře Františka Josefa I., jenž dlel ve městě v roce 1895. Vybrali jsme jména, která i běžnému návštěvníkovi něco říkají,“ uvedl ředitel. 

Vztah panovníků k městu se podle Kováře nezakládal jen na privilegiích, tedy ekonomických otázkách, ale třeba i na dobrém budějovickém pivu, které si oblíbil král Ferdinand. „Máme tady dopis z roku 1547, kdy Budějovičtí Ferdinandovi píšou, že našli toho nejlepšího sládka v Budějovicích a posílají ho na jeho císařský dvůr, aby mu vařil dobré pivo,“ upozornil archivář. 

Na výstavě se lidé dočtou i o tom, že Karel VI. se při slavnostní hostině na radnici v roce 1732 vyjádřil, že budějovické náměstí je hezčí než to v Madridu. K vidění je i zápis o nevydařeném přijetí jeho dcery Marie Terezie, která navštívila Budějovice při své korunovační cestě. „Její příjezd byl ohlášen až na večer, ale ona nečekaně přijela už v poledne a nikdo ji nestačil přivítat,“ poznamenal ředitel. 

Na komorní výstavě je 25 vitrín a v každé je po jednom až třech dokumentech nevyčíslitelné hodnoty. Trojrozměrným předmětem je koňský postroj císaře Matyáše z roku 1614 zapůjčený z Jihočeského muzea. „Císař tady pobýval téměř dva měsíce, konal se zde zemský sněm, a chtěl nějakým způsobem vyjádřit svou spokojenost s pohostinností, a tak jako osobní dar věnoval městu krásně zdobený koňský postroj,“ dodal ředitel.

Na výstavě je i zmínka o arcivévodovi Františku Ferdinandovi d' Este, který asi rok a čtvrt byl v Budějovicích velitelem pěší brigády. 

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.