Když estébáci zatkli
hokejové mistry světa

Když estébáci zatkli
hokejové mistry světa

13. 3. 2015

Po tréninku si pro ně přišli. Pro hokejové mistry, kteří neměli tu správnou socialistickou morálku. Před 65 lety, přesně 13. března 1950, zatkla StB v Praze devět československých hokejových mistrů světa z roku 1947a 1949. Ti pak byli spolu s dalšími třemi hokejovými reprezentanty ve vykonstruovaném procesu "proti Modrému a spol." odsouzeni za velezradu a špionáž k mnohaletým žalářům. Výše jejich trestu se pohybovala od 15 let k osmi měsícům.

Komunistická moc dala sportovcům exemplárním způsobem najevo, kdo je pánem v této zemi. 

V hospodě u Herclíků v Pštrossově ulici bylo tehdy zatčeno devět hokejových reprezentantů: Augustin Bubník, Stanislav Konopásek, Václav Roziňák, Josef Jirka, Zlatomír Červený, Jiří Macelis, Antonín Španinger, Přemysl Hajný a Josef Stock. Vladimír Kobranov a Mojmír Ujčík byli zadrženi následující den. Později si tajná policie přišla i pro hvězdného brankáře Bohumila Modrého. 

Až na Modrého měli všichni reprezentovat Československo na hokejovém mistrovství světa v Londýně, a to jako obhájci zlata z posledních dvou šampionátů. Do Británie 11. března však z rozhodnutí ministra informací, soudruha Václava Kopeckého, nikdo z hokejistů neodletěl. 

Do čela takzvané protisocialistické ilegální skupiny postavila StB tehdy "Bóžu" Modrého, kterého obvinila ze styku s cizími špióny a z úmyslu emigrovat. Špionáž a vlastizrada byly ostatně hlavním zaklínadlem zinscenovaného soudu, konaného v Praze v říjnu 1950. S nejvyššími tresty odešli Modrý (15 let), Bubník (14), Konopásek (12), Roziňák a Kobranov (oba deset). Žádný z obžalovaných nevyvázl bez trestu. 

Mistři světa skončili v uranových dolech. Po propuštění se přes podlomené zdraví většina z nich k hokeji vrátila. V červenci 1968 byla celá skupina plně rehabilitována Nejvyšším soudem.

Bohumil Modrý se tohoto dne již nedočkal. Zemřel v roce 1963 ve věku pouhých 46 let na následky otřesných podmínek při pobytu v uranových dolech.

hokej
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.