Tajemné bedny v muzeu
asi skrývají šperky a šaty

Tajemné bedny v muzeu
asi skrývají šperky a šaty

22. 6. 2012

Dřevěné bedny, které odkázal Národnímu muzeu šlechtic a vědec Bohuslav Jiruš, by mohly ukrývat několikery zlaté hodinky, zlatý řetěz, pečetní prsteny a těžítka. Také by v nich mohlo být vybrané ošacení Bohuslava Jiruše, například slavnostní uniforma včetně kordu. Podle dárcovy závěti však bedny mohou být otevřené až 200 let po jeho smrti, tedy v roce 2101. Badatelé v muzeu k novým závěrům došli jen na základě studia nově nalezených archivních materiálů.

Vědci měli dlouho k dispozici pouze závěť Bohuslava Jiruše a závěrečnou zprávu o jejím vypořádání. Přílohy této zprávy, které popisují pozůstalost Jiruše, se nedařilo nalézt. „Nyní však mohli odborníci porovnáním jednotlivých položek uvedených v inventáři majetku a předmětů ze sbírek Národního muzea nebo jiných institucí určit, které z nich by mohly být ukryty v bednách,“ popsala Tereza Petáková z NM postup při zkoumání obsahu beden.

Přesný obsah beden však i nadále zůstává tajemstvím, které bude odhaleno až v roce 2101. Muzeum v dubnu vyhlásilo internetovou anketu o tom, jak má s darem naložit. Mírná většina z více než 3000 hlasujících se vyslovila proti tomu, aby byl obsah beden skenován.

Národní muzeum vystavuje zapečetěné bedny ve své nové budově. Doplňují výstavu, která připomíná slavné i opomíjené vynálezce a objevitele, spjaté s českým prostředím. Návštěvníci se zde dozví, kdo byl Bohuslav Jiruš, a vedle rozměrných dřevěných schrán uvidí i jeho osobní předměty a dobové archiválie.

historie záhady
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.