Lidé si budou muset některé
léky od července zcela zaplatit

Lidé si budou muset některé
léky od července zcela zaplatit

23. 6. 2012

Zdravotní pojišťovny nebudou od 1. července hradit cenu u zhruba čtyř stovek volně prodejných léků. Lékaři je mohli dosud předepsat na recept a pacientovi část ceny nebo v některých případech i plnou cenu uhradila pojišťovna.

Lidé si tak z vlastní kapsy budou muset zaplatit například panadol pro děti i panadol forte, šampon proti lupům Nizoral, léky potlačující příznaky alergií Zyrtec, Zodac a Claritine, šumivé kalcium nebo kapky proti kašli Bromhexin a Ambrosan.

Pojišťovny už lidem nebudou doplácet ani na paralen, brufen nebo ibalgin. Za své si budou platit léčbu i ti pacienti, kteří potřebují některé medikanenty na žaludek či slinivku, například Omeprazol či Pancreolan forte.

Až dosud fungovalo u všech těchto medikamentu pravidlo, že pokud je člověk dostal předepsané od lékaře na receptu, vztahovala se na ně i úhrada pojišťovny. Pacient pak na takový lék nedoplácel ze svého buď nic, nebo jen část jeho ceny. Tato praxe ale od 1. července skončí.

Jedinou výjimkou jsou některé léky pro chronicky nemocné pacienty. Tato výjimka se týká multinezymových přípravků, běžných léčiv proti bolesti a umělých slz u pacientů s cystickou fibrózou, s bolestivou formou chronického zánětu slinivky či po odstranění slinivky a pacientů s rakovinou.

Vyřazením volně prodejných léků z úhrad uspoří zdravotnický systém půl miliardy korun za rok. Takovou úpravu schválili zákonodárci změnou zákona o zdravotním pojištění.

léky zdravotnictví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...