Letem světem (2): Melbourne

Letem světem (2): Melbourne

18. 3. 2015

Melbourne je druhé největší město Austrálie, ve státě Victoria, kterému se říká "Zahradní stát". Pro ohromující nádheru parků a zahrad. I tady je jedna z nejkrásnějších botanických zahrad na světě. Klima pomáhá tomu, že člověk vidí překrásně vzrostlé palmy, keře, ibišky, oleandry, frangepanie, které jsou typickou květinou Austrálie. Její kvítky nosí ženy jako ozdobu ve vlasech. Do Melbourne je příjemné plout lodí ze Sydney, cesta trvá 10,5 hodiny a na takové krásné lodi je to nezapomenutelný zážitek.

Založení města Melbourne má podobnou historii jako Sydney, kdy Brit John Batman spekuloval a provedl obchod s Aboriginy v roce 1835. Koupil tehdy pozemky a půdu na břehu řeky Yarra a chráněný Port Phillip Bay. Město bylo pojmenováno v roce 1837 podle ministerského předsedy Williama Lamba, jenž byl nositelem titulu Viscont of Melbourne. Původně zde přistěhovalci začali chovat ovce, ale jakmile objevili v kopcích poblíž pobřeží zlato, začala doba zlaté horečky. Melbourne se tak rázem stalo jedním z nejbohatších měst světa a do roku 1927 bylo také hlavním městem Austrálie. Melbourne připomíná více evropská města než Sydney.

Melbourne je především sportovní město. Již jsem psala o historii grandslamu Australian Open, jehož počátky začínají již v roce 1877 jako mistrovství Austrálasie. Každoročně vítá Melbourne nejlepší tenisty a tenistky světa, kteří sem tak rádi létají na úvodní grandslam. Je tu úžasná atmosféra. Zde se také zasnoubil Tomáš Berdych se svou dívkou Ester, právě v nádherné botanické zahradě. Další respektovanou událostí je Velká cena Formule 1. Nedávno se jel úvodní závod MS Velké ceny Formule 1 v Albert Park Cicrcuit, kde vyhrál Louis Hamilton ze stáje Mercedes. Tady se hodně fandí formuli, mezi úspěšnými závodníky byl i  australský pilot ve stáji Red Bull, Mark Webber, kterého vystřídal v loňské sezóně další Australan Daniel Ricciardo. Avšak národní sport číslo 1 je fotbal, potom ragby a kriket. Kdo má rád vyjížďky na koních, může zvolit túru do Victoriánských Alp, kde na pokraji vidíte spoustu nadšenců, jak se prohání na koních.

Je tu mnoho co obdivovat, nejvyšší dostavěná Eureka Tower se svými 291 metry, nebo majestátní katedrála Sv. Patrika. Fitzroy Garden s Cookovým domem. Či Melbourne Aquarium, tady uvidíte tolik z mořského dna, že se vám nechce ani odejít, nádherně zbarvené rybičky, žraloci, ještěrky a malí krokodýlové.

Je tu stejně jako v Sydney spousta nádherných pláží, kde jsem vždy neodolala a krmila bílé racky, kteří vám usedají i na ramena. Je tu také často proměnlivé počasí, že najednou z velkého vedra přijdou deštivé dny. Melbourne i Sydney jsou přímořská velkoměsta s mrakodrapy a bílými plážemi, které zdobí vzrostlé palmy.

Austrálie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.