Rakovina, mor
posledních 200 let

Rakovina, mor
posledních 200 let

17. 3. 2015

Rakovina, nejskloňovanější nemoc posledního desetiletí. Proč je tak nebezpečná? Rakovinotvorné, karcinogenní, buňky máme každý v těle a jsou jich desetitisíce. 

Každý den se nám tvoří v těle na milóny buněk. A každá buňka si nese genetickou informaci, neboli DNA. Při vytváření nových buněk se musí DNA nakopírovat, což, jako každý proces v lidském těle, není dokonalé. Každá dvacátá buňka je chybně nakopírovaná, chyba ale nemusí být vždycky kritická. Buňka vlivem špatného kopírování může mít větší odolnost například proti chřipce. Bohužel se také může stát, že se buňka nakopíruje jako karcinogenní. 
 
Všední poškozená buňka podléhá sebedestrukci, apaptóze. Karcinogenní jsou k tomuto mechanismu však zčásti imunní, a proto se množí jako normální buňky, nádorové bujení. Některá bujení mohou být celkem neškodná (pihy, bradavice a některé exémy). Bohužel, například leukémie může postiženého lehce zahubit.

V těle jsou mechanismy, které tyto buňky dokáží odstranit. Ty se ovšem poškozují vlivem karcinogenů, například kouření. To mechanismy tlumí a buňky se odstraňují pomaleji. U každého jsou karcingonenní buňky naprosto originální, někdo může být tvrdý kuřák 50 let a nikdy rakovinu nedostane. 

V životě jsem nekouřil a myslím, že žiji i poměrně dobrým stylem (sportuji, chodím na procházky, jím zdravě). Stejně mi byl před pěti lety zjištěn nádor na jazyku. Prošel jsem si třítýdenní chemoterapií. Nesnesitelné bolesti a nevolnost, jednoduše do vás vpravují jedy. Nikomu nepřeji prožít si to na vlastní kůži.

Můj příběh rakovina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.