Zatmění Slunce ukázalo
řadu zajímavých efektů

Zatmění Slunce ukázalo
řadu zajímavých efektů

21. 3. 2015

Částečné zatmění Slunce, kdy Měsíc ze tří čtvrtin zakryl sluneční disk, dnes ukázalo řadu efektů. Změnila se světelnost, odstíny jasné oblohy přešly k šedě modré a znatelně se ochladilo. "Jsem spokojen, efekty byly podobné jako při úplném zatmění, byť v menší míře," uvedl sluneční fyzik Michal Švanda. Úkaz sledoval na hvězdárně v Ondřejově nedaleko Prahy. Astronomové měli jedinečnou příležitost pozorovat vrstvu kolem Slunce.

"Na patrole jsme měli dalekohled, který je vybaven na pozorování vnější vrstvy atmosféry, takzvané chromosféry. Tam byly vidět jiné jevy, takzvané protuberance. To jsou oblaka horkého materiálu, která visí vysoko v atmosféře. Jedna velká protuberance byla zakryta v průběhu zatmění Měsícem," řekl Švanda.

Dodal, že pro vědce důležité úplné zatmění, při němž skutečně dojde k naprostému zakrytí slunečního kotouče měsíčním. Je to jediná příležitost, kdy mohou sledovat sluneční korónu, vnější vrstvu sluneční atmosféry - od okraje slunečního disku až do velkých vzdáleností. Jinak pozorují korónu každodenně z kosmických družic, ty však zobrazují jen její vnější oblasti. Dnes tak astronomové získali úplnější informace. Nízkou aktivitu měly dnes například sluneční skvrny, od začátku zatmění byla pozorována jen jedna.

Včerejší zatmění bylo pro Česko největším do roku 2026, podle Švandy bude mít až 88,5 procenta. "Lze očekávat mnohem silnější efekty," řekl. Protože bude 12. srpna, doporučuje vyjet do Španělska nebo na Island. Dnes se dalo nejlépe pozorovat na Faerských ostrovech a Špicberkách, kde ho mapovaly i vědecké expedice včetně českých. Další zatmění Slunce čeká Čechy 10. června 2021, zakryto bude ale jen 17 procent slunečního disku.

Na ondřejovskou hvězdárnu dnes podle mluvčího Astronomického ústavu Akademie věd Pavla Suchana zavítalo až tisíc lidí, mezi nimi stovky školáků. Přijela sem i takzvaná vesmírná třída ze Základní školy Táborská z Prahy 4, která se věnuje astronomii. "Byli jsme ve Slunečním oddělení na přednášce, aby děti viděly, proč dochází k zatmění Slunce. Ukazovali jsme si srpečkový úkaz a jeho středovou souměrnost," řekla ČTK učitelka Petra Prokopová Machalová.

V areálu s observatořemi a výzkumnými budovami mohli jevem lidé pozorovat na čtyřech místech, kde byly připraveny dalekohledy, počítačové animace i přednášky. Vrchol zatmění nastal kolem 10:45, kdy Měsíc ukrojil 75 procent slunečního kotouče.

Po poledni se zájemci mohli těšit ještě z jednoho úkazu, který se objevil na žulové skulptuře nazvané Od slunovratu ke slunovratu. Dnes ve 23:44 nastane jarní rovnodennost. Sochou tak čtyřikrát do roka projde na pár minut světelný paprsek tak jako dnes v poledne. "Vždy ve slunovratech a rovnodennosti," dodal autor Zdenek Hůla.

Slunce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.