Pozor na odcizení dokladů, 
krádeže identity jsou časté

Pozor na odcizení dokladů,
krádeže identity jsou časté

21. 3. 2015

Dostanou-li se vaše osobní doklady do nepovolaných rukou, může vám to přinést velké problémy. Krádež identity, jak se tento typ kriminality nazývá, je stále častějším jevem. A jsou známy i případy, které vedou ke komplikovaně řešeným exekucím. Podle jednoho z britských kriminologických výzkumů mají pachatelé podvodu s pomocí zcizené identity až u 45 % případů motivaci získání půjčky či finanční hotovosti.  

Největší nebezpečí zde představuje zneužití ztracených nebo odcizených osobních dokladů. „Dle platného zákona má každý povinnost se o své doklady řádně starat a chránit je před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím. Ten kdo své doklady nechrání dostatečně, může dostat pokutu až ve výši deseti tisíc Kč. To ale není vše, mnohem vyšší škody a problémy může přinést samotné zneužití dokladů,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

Mimo domov ukládejte doklady na bezpečné místo

Krádeži dokladů je nutné předcházet. Pokud se pohybujete mimo domov, pak je vhodné mít doklady uloženy na bezpečném místě a zbytečně na toto místo neupozorňovat. Mezi bezpečná místa rozhodně nepatří zamčené zaparkované auto.

Doma nenechávejte doklady v předsíni

Samostatnou kapitolou je uchovávání dokladů, když jste doma. Vzhledem k rostoucímu trendu vloupání za přítomnosti obyvatel, pokud nemáte bezpečnostní dveře, vaše doklady nejsou nikdy zcela v bezpečí. „Dům či byt doporučujeme zabezpečit zejména certifikovanými bezpečnostními dveřmi minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné,“ doporučuje Ivan Pavlíček. „Pokud nemáte bezpečnostní dveře, nedoporučujeme doklady ani třeba klíčky od auta nechávat v předsíni či blízko dveří,“ dodává Pavlíček.

Odcizení dokladů nahlaste ihned na policii

Při ztrátě či odcizení osobních dokladů jděte ihned na policii. Tato informace o dokladu se vloží do veřejně přístupné databáze neplatných dokladů, což vám přinese ochranu proti závazkům z podvodně uzavřených smluv. Vyžádejte si protokol o nahlášení ztráty a ten pečlivě uschovejte. 

zloději
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%