Foto

Václav Neckář: Mé písně
zase dostaly nový život

28. 3. 2015

Málokterému zpěvákovi se podaří, aby vznikl muzikál složený výhradně z jeho písniček. Jemu ano. Muzikál Mýdlový princ se skládá z jeho skladeb. Zpívají je mladí umělci, dostaly novou úpravu. A Václav Neckář je šťastný, ale tak trochu stále nevěří tomu, jaká sláva se kolem něj zase točí. Vždyť už jej mnozí úplně odepsali.

Jaký je to pocit mít muzikál složený z vašich písniček, když máte za sebou období, kdy to vypadalo, že už vaše kariéra definitivně končí?

Pořád tomu ještě nevěřím a jsem překvapený, i když jsem už ten muzikál několikrát viděl. Dívám se na něj, a přesto nevěřím.

Zadostiučinění?

Beru to tak, že ty písničky si to zaslouží. Dostaly nový život. Jsou na tom podobně jako já. Jestliže měl někdo pocit, že za to stojí, jsem jen rád. V poslední době se pořád nepřestávám divit, co se to kolem mě děje. Přijedu na vystoupení a po chvíli vidím, že se mnou celé náměstí zpívá Půlnoční. Oslovují mě mladí lidé, říkají, že se jim moje písničky líbí. Divím se vlastně každý den.

Vy v tom muzikálu hrajete?

Nechci prozrazovat, hraju i nehraju. Fakt je, že se v muzikálu objevuju jako takový hlas ze záhrobí. Ale jsem zvyklý, že končím špatně. Zemřel jsem v muzikálu Gentlemani a ve filmu Ostře sledované vlaky nakonec také.

V poslední době jste vydal tři desky, předtím sedmnáct let žádnou. Byly ty špatné roky k něčemu?

Ne. Pro mě to bylo těžké, smutné období. Po roce 1989 přišlo to, na co jsme se těšili, ale já si s tím neuměl poradit. Brácha to popisuje tak, že zatímco celý svět se zrychlil, já se zpomalil. Tloustnul jsem, nehýbal se, až to skončilo mrtvicí. Nevím, jaká byla její příčina, protože znám lidi, kteří byli v lepší kondici než já a také je postihla. Byly to zvláštní roky. Rozpadly se umělecké agentury, které kdysi patřily pod krajské národní výbory. Zmizeli pořadatelé koncertů, všechny ty závodní výbory ROH. Najednou o nás nebyl zájem, lidé si užívali muziky za zahraničí. 

Kdyby vám tehdy někdo řekl, že v roce 2015 budete zase jeden z nejžádanějších zpěváků a dokonce budete mít muzikál, co byste si myslel?

No že se zbláznil. Pořád si ještě říkám, jestli se mi to všechno nezdá.

Přece jen, jste po dlouhé vážné nemoci. Zvládáte teď ten opětovný zájem, častá vystoupení?

Samozřejmě, že musím častěji odpočívat a všechno mi déle trvá. Ale to, že zpívám a zase mluvím s lidmi, mi dělá dobře. Nutí to mozek, aby byl v činnosti. Mluvím pomalu, pořád ještě těžko hledám slova, ale mám bráchu, který se stal takovým mým tiskovým mluvčím. Když vidí, že tápu, hned to řekne za mě. Obvykle trefí, co jsem říct chtěl, ale když ne, hned mu dám najevo, že kecá.

Václav Neckář
Narodil se 23. října 1943. Jeho desek se prodalo přes sedmnáct milionů, nejpopulárnější byl v šedesátých a sedmdesátých letech, například když tvořil trio Golden Kids s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou. Před třinácti lety ho postihla mozková mrtvice. Téměř přestal mluvit, zdálo se, že je to konec jeho kariéry. V poslední době však vydal tři desky a je znovu na vrcholu popularity.

rozhovor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.