Náš výlet za Karlem IV., 
Rudolfem II. a Marií Terezií

Náš výlet za Karlem IV.,
Rudolfem II. a Marií Terezií

30. 3. 2015

V neděli jsme se vypravili na Pražský hrad. Cílem naší cesty bylo tentokrát uvidět Karla IV. a jeho manželky a Rudolfa II. s jeho šaškem či jeho astronomy, Marii Terezii s jejími 16 dětmi. Vnoučata znají z pohádek a pověstí, kdo byl náš nejvýznamnější panovník Karel IV., ale z kreslené pohádky Čtyřlístek znají dobře i Rudolfa II. Všichni jsme se moc těšili.

Už u prvního nádvoří nás vítaly zvuky bubeníků, kteří historický průvod provázeli. Byla slavnostně otevřena Matyášova Brána - brána Gigantů. Děti ani nedutaly a pozorovaly panovníky, oděné v nádherných a dobových historických kostýmech. Toto je vždy hezký zážitek a děti se cítí, jakoby se ocitly v pohádce. 

Karel IV. se svými čtyřmi manželkami, Blankou, Annou, Annou a Eliškou. Rudolf II., ale i Marie Terezie, která se holčičkám nejvíce zalíbila, měla kolem sebe stále hodně dětí, nejen těch svých, též v kostýmech historických, ale i těch, které se chtěly vyfotit a nenechat si ujít její kroky kolem Chrámu Sv. Víta či na pódiu za zvuků fanfár Hradní stráže. Hudba velmi příjemně doprovázela tuto akci a slavnostní fanfáry se libíly všem. Tak průvod došel na III. nádvoří. Představení jednotlivých panovníků bylo pod balkonem Nového královského paláce, tedy u vstupu do Vladislavského sálu.

Bylo to malé hezké divadelní  představení, kdo jak panoval, kdo měl co rád. Karel IV. se pochlubil, že byl 4x ženatý a měl celkem 12 dětí. Největší jeho chloubou bylo, že byl  jedenáctým českým králem, ale byl i římským císařem. Postavil most přes řeku Vltavu, založil univerzitu a rád jezdil na hrad Karlštejn. Dobyl největšího území, které české království kdy mělo. Lidé mu říkali "Otec vlasti". Všichni ho odměnili mohutným potleskem.

Pak se představil další panovník, Rudolf II., který přestěhoval celý dvůr z Vídně do Prahy, protože se mu Praha velmi líbila, a opravdu dal zlaté Praze lesk. Byl rovněž císařem římským. Měl rád vědu a alchymii, stejně jako umění. Představil i své astronomy - Tycho de Brahe a Johannesa Keplera.

Pak už došlo k představení naší nejslavnější  a jediné panovnice, královny české a uherské, Marie Terezie, která vládla plných 40 let. Zavedla školní řád a do Prahy jezdila z Vídně. Měla celkem 16 dětí. Bylo to úžasné,  jak jsme si, včetně některých dětí školou povinných, zopakovali dějepis.

Za velkého potlesku se všichni rozloučili a za zvuků fanfár se pomalu  lidé rozcházeli po prohlídce Pražského hradu. Někdo zavítal do katedrály Sv.Víta, jiný se podíval do nádherné Zlaté uličky, která je po rekonstrukci a každý domeček má svůj půvab, jak se kdysi žilo. Byl to hezký den a všem vřele doporučuji. I my dospělí jsme se cítili, jako bychom byli na chvíli v pohádce. Zručnost českých švadlen, které ušily tak nádherné historické kostýmy, je obdivuhodná.

A odjede Karel IV. na koni na Karlštejn?, poptávaly se dětičky, kterým se panovníci a panovnice moc líbili.

V létě se budou konat rytířské slavnosti a to bude veselejší, bude tepleji. Nyní bylo opravdu chladno, ale stálo to za to, byl to neopakovatelný zážitek, vrátit se zpět do starých opěvovaných časů.

naše tipy Praha Pražský hrad
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.