Pavel Šrut: hravý básník
a kouzelník se slovy

Pavel Šrut: hravý básník
a kouzelník se slovy

3. 4. 2015

Hravost, lehkost, humor a jazyková vynalézavost jsou typické pro díla spisovatele Pavla Šruta, který 3. dubna slaví pětasedmdesátiny. Proslul zejména jako básník a autor knížek pro děti, píše ale také fejetony i povídky a překládá z angličtiny a španělštiny. Širokou popularitu mu vynesly rovněž jeho texty, jež se staly perlami repertoáru Petra Skoumala, Luboše Pospíšila, Michala Prokopa (Snad nám naše děti, Nic ve zlým, nic v dobrým, Kolej Yesterday) či Vladimíra Mišíka.

Rodák z Prahy po maturitě absolvoval kurz na Hospodářské škole pro zahraniční obchod. Pak pracoval v podniku zahraničního obchodu Ferromet a poté jako rekvizitář Filmových studií Barrandov. V první polovině 60. let studoval anglistiku a hispanistiku na FF UK, pak byl několik let redaktorem v nakladatelství Naše vojsko a od roku 1971 působil na volné noze. Od roku 1997 pracoval v rozhlasové stanici Vltava.

První sbírka veršů Noc plná křídel mu vyšla roku 1964, krátce nato následovaly Přehlásky (1967) a Červotočivé světlo (1969). V 70. a 80. letech zejména překládal Roberta Gravese, Johna Updika či Dylana Thomase, a věnoval se tvorbě pro děti. Psal i verše do omalovánek a leporel či dětských časopisů Čtyřlístek, Sluníčko a Mateřídouška (též pod pseudonymem Petr Karmín).

Dosud mu vyšlo několik desítek knížek pro děti. Z poslední doby je asi nejznámější trilogie Lichožrouti, za jejíž první díl v roce 2009 dostal Cenu Magnesia Litera. Šrut je také nositelem Ceny Jaroslava Seiferta (2000), za básnické knihy Zlá milá a Brožované básně, a několikrát obdržel i ocenění v soutěži dětských knih Zlatá stuha. V roce 2010 převzal Cenu Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež (ASSITEJ), neboť podle jeho knih vznikla řada inscenací pro děti. V roce 2012 mu český PEN klub udělil za mnohostranné celoživotní dílo Cenu Karla Čapka.

básníci spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.