Divadelní svět se loučil
s Jaroslavou Adamovou

Divadelní svět se loučil
s Jaroslavou Adamovou

25. 6. 2012

Obdivovatelé i divadelní osobnosti uctili v pražském Divadle ABC památku Jaroslavy Adamové. Známá česká herečka zemřela 16. června ve věku 87 let.

Na pódiu, kde byla vystavena její rakev v obležení věnců od studentů Akademie múzických umění i pražských divadel, položila květinu například Dagmar Havlová, Simona Stašová nebo Veronika Gajerová.

Už v půl jedenácté se brány do Divadla ABC otevřely veřejnosti, desítky lidí se herečce poklonily a usedly do hlediště. V jedenáct hodin se její památce poklonila první šestice osobností spjatých s českým divadlem, aby vyslechly smuteční řeč přátel a kolegů Adamové. Mezi dalšími hosty byli například Jiří Hromada, Květa Fialová, Eliška Balzerová, Oldřich Vízner, Jitka Smutná nebo Jan Hrušínský.

V proslovu Stašová i Gajerové vzpomínaly na setkání s Adamovou ještě za studentských let i na jejich pozdější práci na prknech pražských divadel. Hromada připomněl její význam pro české divadlo obecně i řadu ocenění, které herečka za svůj dlouhý profesní život získala.

Uctění památky bylo veřejným obřadem, kdy měli všichni, kteří si herečku oblíbili, možnost na ni zavzpomínat. Rodina a nejbližší přátelé se s herečkou navždy rozloučila v 15 hodin ve velké síni krematoria v pražských Strašnicích.

Jaroslava Adamová se narodila 15. března 1925 v Praze, za války již hrála v Divadle Větrník, později působila ve vinohradském a karlínském souboru a v Městských divadlech pražských. I když se proslavila zejména jako divadelní herečka (Ibsenova Heda Gablerová, Tolstého Anna Karenina nebo ve slavné Cocteauově hře Lidský hlas), natočila přes 50 filmů, hlavně televizních. Okouzlila například v Kočáru nejsvětější svátosti, kde hrála s Janem Werichem.

Za své výkony získala cenu Thálie, za celoživotní působení v dabingu - propůjčila svůj hlas například Sophii Lorenové a Jeanne Moreauové - pak cenu Františka Filipovského.

divadlo úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.