Existují v dnešní době
ještě vůbec gentlemani?

Existují v dnešní době
ještě vůbec gentlemani?

10. 4. 2015

Gentlemanství se v České republice už příliš nenosí. Že by galantní muži opravdu vymřeli? Všechno tomu trochu nasvědčuje...

Z průzkumu agentur Native PR a SC&C vyplývá, že charakteristické rysy pravých gentlemanů, jako jsou úcta k ženám, slušnost a čestnost, ve společnosti vnímá jen 36 % dotazovaných. Dalších 38 % respondentů z tohoto skóre viní nedostatečné vzory v rodině, čtvrtina přikládá fakt rychlému a hektickému tempu dnešní doby a objevuje se dokonce i názor, že dnešní přehnaně emancipované ženy vysloveně brání mužům se gentlemansky projevovat.

Gentleman je, když...

Výsledky průzkumu ukazují, že názor na vlastnosti, které by měl správný gentleman mít, se u Čechů různí. Třetina respondentů míní, že základním povahovým rysem gentlemana je především úcta k ženám, přes 20 % uvedlo, že se jedná o elementární slušnost a v menší míře se pak objevovaly i vlastnosti typu ochota (8 %), pozornost (5 %) a čestnost (4 %).

Dotazovaní se pak dělí na dva tábory i v otázce výskytu gentlemanů v české společnosti obecně. Pouze 36 % gentlemany ve svém okolí vnímá, zbytek je toho názoru, že gentlemani jsou dnes již spíše výjimkou, popřípadě neexistují vůbec.

„Gentleman je komplexní pojem. Zahrnuje společenské chování, zdvořilost, galantnost, eleganci v oblékání, společenské postavení, respekt okolí. Většina těchto atributů vzala za své, proto se pojem dříve tak jasně definovaný rozpadá. Z ulic měst mizí elegance, podle které jste gentlemana poznali z dálky, místo plášťů se nosí péřovky, místo aktovek batohy,“ uvádí Ladislav Špaček, konzultant v oboru etikety a komunikace.

Špatné vzory v rodině

„Za fakt, že je gentlemanů v české společnosti stále méně, je z velké části zodpovědná výchova v rodině,“ míní ředitelka výzkumu společnosti SC&C Jana Hamanová a podotýká, že 38 % respondentů uvedlo, že v rodině chybí dominantní mužský vzor gentlemana, který by tyto hodnoty předával budoucím generacím. Další část (24 %) je pak toho názoru, že gentlemanství nenahrává ani rychlé tempo dnešní doby a vliv konzumní kultury.

Mantinely staví ženy?

To, že gentlemanů ubývá, mohou mít na svědomí rozdílné pohledy mužů a žen na celou problematiku, celkový výsledek to však příliš neovlivní. 35 % dotazovaných mužů se prý gentlemansky nechová z toho důvodu, že k tomu nedostávají od žen prostor, což 23 % zástupkyň ženského pohlaví v průzkumu potvrzuje. Naopak 77 % žen mužům tento prostor poskytuje a 65 % mužů tuto výzvu vnímá. I přesto se často jako gentlemani nechovají.

Příkladů už není mnoho

„Otázka týkající se konkrétní osobnosti gentlemana z historie i současnosti pouze doladila celkový obrázek výsledků průzkumu,“ říká Hamanová. Téměř polovina respondentů (42 %) nedokázala uvést vůbec žádné jméno.

U dotázaných, kteří konkrétní jméno uvedli, byl nejčastěji zmiňovanou osobností z minulosti herec Oldřich Nový, za prototyp gentlemana jej označilo 16 % respondentů. V těsném závěsu za ním se umístil T. G. Masaryk (12 %), 2 % hlasů pak patřila prvnímu demokratickému prezidentovi Václavu Havlovi.

Co se týče současnosti, s 11 % zvítězil zmíněný mistr etikety Ladislav Špaček, desetina dotazovaných pak vsadila na moderátora Marka Ebena a 5 % hlasů získal Karel Gott.

 

A kdo je podle vás v současné době ztěleseněním gentlemana, nejen v našich končinách? Napište nám to.

vztahy a sex životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.