Velikonoce s mírou, hned potom jarní restart
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Velikonoce s mírou, hned potom jarní restart

6. 4. 2015

Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc. Třebaže si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody. 

„Česká strava je nezdravá, i když se dá v českých podmínkách také žít zdravě, a samozřejmě to kulminuje o Vánocích a Velikonocích,“ řekl profesor. K nejnezdravějším potravinám řadí uzeniny a mletá masa, což se o Velikonocích jí. Když si ale někdo dá libové a nesní příliš mnoho vajec, lze to podle Svačiny považovat za rozumnou stravu. 

„Jde také o kvantum, protože mladý člověk může sníst všechno, a jak člověk stárne, tak mu prakticky každé větší jídlo vyvolává zánět v organismu. Je to do značné míry spíše otázka velkého kvanta jídla, než jeho kvality,“ poznamenal Svačina.

A teď s kily dolů

Hned po Velikonocích je možné úspěšně začít se shazováním "zimních kil". Základem je vytvořit si časový harmonogram a rozdělit úkoly na akutní a ty, které počkají. To přispěje k duševnímu klidu, což má dopad i na zdravé hubnutí. Stres totiž nepříznivě ovlivňuje tělesné pochody. Jeho vlivem se výrazně přibírá zejména v břišních partiích, což zvyšuje riziko nemocí srdce a cév. 

Ve skladbě jídelníčku je podle odborníků optimální pět až šest jídel během dne, v mezidobí pohyb. Kdo se neobejde bez sladkostí, může si je dopřát dopoledne. K večeru už by měl volit méně sladké a spíše lehčí pokrmy. Večeře by měla být zhruba poloviční proti obědu. 

Důležitou součástí zdravého stravování je pitný režim. Nejvhodnější jsou neslazené vody, jako doplněk minerálky. Kofein, alkohol a cukr je lépe omezit, zvyšují výdej vody, člověk zase má brzy žízeň. Kdo se bez kávy neobejde, může si dopřát její lehkou variantu, například zelenou kávu s kardamonem – obě tyto ingredience příznivě ovlivňují trávení.

Desatero pro úspěšný jarní start
1. Ráno vypijte nalačno sklenku vlažné vody s plátkem citrónu.
2. Zvyšte množství pohybu a pobytu venku na čerstvém vzduchu. Dotýkejte se stromů, nabíjí energií.
3. Jezte a pijte s mírou, několik menších porcí během dne, sladké dopoledne, menší večeře, lehkou variantu nápojů.
4. Obohaťte jídelníček o čerstvé ovoce a zeleninu, mají víc živin, proto stačí i podstatně menší množství k pocitu nasycení.
5. Zelené klíčky a výhonky jsou zdrojem potřebných látek v té nejlepší formě, jídelníček mohou vylepšit i čerstvě utržené mladé rostlinky a květy.
6. Problematický je bílý chleba a pečivo, tělo zatíží, unaví, zakyselí. Přispívá k zánětům. Zkuste omezit i bílou rýži, nudle a další těstoviny, pizzu.
7. Při jarním nachlazení pomáhá dát si jídlo ostřeji kořeněné.
8. Berte i problémy s humorem a nadhledem.
9. Pěstujte hezké vztahy s rodinou a přáteli.
10. Radujte se z maličkostí.

Velikonoce Zdravá strava životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.