Kdo si zpívá, ten
má do ráje blíž!

Kdo si zpívá, ten
má do ráje blíž!

9. 4. 2015

O Velikonoční neděli jsme se vypravili na výlet do Kašperských Hor. Kašperské Hory mají úctyhodnou historii. Vznikly původně jako zlatokopecká osada, jejímž centrem byl kostel sv. Martina.

Nyní se nachází asi jeden a půl kilometru od centra města, okolo je hřbitov. V tomto kostele jsme byli před časem na koncertě Václava Hudečka a byl to nezapomenutelný zážitek. Už za Jana Lucemburského byly Kašperské Hory povýšeny na horní město. Těžba zlata se rychle rozvíjela. Karel IV pak nechal vybudovat spojení s bavorským Pasovem. Tak zvaná Zlatá stezka začínala na náměstí, pokračovala do Amálina údolí, pak překračovala šumavské vrcholy a u obce Bučina vstupovala na bavorské území. V té době se začalo město opravdu rozvíjet a stalo se z něj nejvýše položené gotické město v Českých zemích. Postupně v jeho okolí vzniklo čtyřicet zlatých dolů.

Na ochranu města, dolů a Zlaté stezky nechal Karel nad městem vybudovat královský hrad Kašperk. Byl i správním centrem obvodu. Královským městem se ale Kašperské Hory staly až za Rudolfa II. Těžba zlata začala pomalu ustupovat novým řemeslům, hlavně sklářství, dřevařství. Silně se rozvíjel i chov dobytka. Svoje postavení obchodního a správního centra oblasti si Kašperské Hory podržely až do konce devatenáctého století. Bylo zde soustředěno i školství. Město také zbohatlo na kůrovcové kalamitě ze sedmdesátých let devatenáctého století. Byla to první obrovská kůrovcová kalamita na Šumavě. Pak začalo postupně upadat a jeho tragédie se završila po druhé světové válce.

Obyvatelstvo bylo převážně německé a bylo v roce 1946 odsunuto. Postupně se znovu osídlilo, ale zůstalo již provinčním. V současné době je hlavním zdrojem obživy cestovní ruch. Na okraji Kašperských Hor je malá továrna na zdravotnický materiál Medical Filter. Vedení města se snaží přitáhnout turisty na zajímavé programy, výstavy a další akce. Centrum města je krásně opravené, na náměstí byla obnovena dlažba. Je tu řada příjemných restaurací, cukráren. Na okraji města se buduje sportovní hala. Celkově městečko působí přívětivým dojmem. Často ho navštěvujeme, o Vánocích jsme si zde prohlédli milou výstavu betlémů.

I tentokrát měly Kašperské Hory o Velikonocích nejpestřejší program v našem okolí. Na náměstí probíhaly velikonoční trhy. Byla jsem trochu zklamaná, nic zajímavého na nich k vidění nebylo, jen běžné „pouťové“ stánky. Slibovali regionální potraviny, nebyly tam žádné. Snad jen děti byly nadšené z výběhu s ovečkami. Nakonec jsme ale objevili část trhů ve vestibulu kina. Před nepřízní počasí se tam schovali místní vystavovatelé. A tam se bylo na co koukat. Kdo z vás má například rád patchwork, určitě by si vybral. Součástí stánku byla i pozvánka na 9. mezinárodní výstavu Prague patchwork meeting 2015. Výstava se koná 10. - 12. dubna ve Wellness hotelu STEP Praha 9, Malettova. Tato akce bude určitě zajímavá. Program slibuje řadu doprovodných akcí.
Stánky tu měly také místní spolky, mateřská škola, dětský domov, řezbář. Byly zde i výtvarné dílničky.

Bohužel byl prostor velmi stísněný a pro množství lidí se zde moc fotit nedalo. V sále vyhrávala dechovka, kdo ji má rád, mohl se zde posadit a potěšit se poslechem. Koncert folkové skupiny Nezmaři, na který jsme se těšili my, začínal až v půl čtvrté. Venku už přestalo sněžit, dokonce vykouklo sluníčko. Tak jsme vyrazili na procházku z města po naučné stezce Zlatá stezka.

Času jsme neměli nazbyt, a tak jsme došli jen ke Zlatému potoku a hotelu Šumava na kraj Amálina údolí. I tak to byla pěkná procházka. Okolo drobných potůčků se objevovala první jarní kvítka, les příjemně voněl. Znovu nás překvapila čistírna odpadních vod, kterou v roce 1993 vyprojektovala firma Sigma Olomouc. Kdyby neměla na vratech obrovitou ceduli, asi by vás ani nenapadlo, co se v objektu skrývá. Je navržena s citem a krásně zapadá do krajiny.

Byl čas na návrat, aby na nás v sále kina ještě zbylo místečko. Koncert pohladil po duši. Nezmaři se na folkové scéně pohybují již třicet sedm let, a tak nás některé písničky vrátily do mládí a s chutí jsme si zazpívali. Na chvíli jsem se přenesla k táborovým ohňům. Atmosféra byla nabitá příjemnými emocemi. Po několika přídavcích se s námi skupina rozloučila pozvánkou na festival Volyňský rozcestník, kde bude mít koncert již tuto sobotu.

Byl to příjemně strávený sváteční den.

Fotografie v úvodu jsou z naší vánoční návštěvy, na Velikonoce tak jasno nebylo


PS: pokud někdo z vás sleduje seriál Policie Modrava, tak ten se odehrává právě v Kašperských Horách a okolí. My se díváme kvůli krásným záběrům ze Šumavy.

 

 

naše tipy Velikonoce výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.