Jarní fotopříběh: Rakytník,
přítel našeho zdraví

Jarní fotopříběh: Rakytník,
přítel našeho zdraví

10. 4. 2015

Máme za sebou první jarní den, první dubnový den, Velikonoce, prostě jaro nás obklopuje se všemi krásami i problémy. Jaképak problémy, když jsme se konečně dočkali jara! Pomineme-li vrtkavé aprílové počasí, začínají nás pronásledovat nutkavé myšlenky, že bychom měli po „zimním spánku“ udělat něco pro své zdraví. Ale kterou z možností vybrat? Očistnou či hubnoucí dietu, vylepšit pitný režim, více se pohybovat nebo konzumovat víc zeleniny a ovoce? A co se pokusit změnit jídelníček celoročně a zařadit do něho i výrobky z rakytníku.

V úterý po Velikonocích jsem měla možnost navštívit rodinnou firmu, která se zaměřuje na zpracování rakytníku řešetlákového. Pár encyklopedických dat:

Rakytník je znám svými hojivými a léčebnými účinky. Obsahuje široké spektrum vitamínů a stopových prvků. Mezi ty nejznámější patří například vitamin A, B, C, D, F nebo K. Olej z rakytníku se využívá na hojení jak drobných poranění kůže, tak i na rozsáhlé popáleniny nebo jizvy po operacích, které krásně vyhladí. Rakytník obsahuje též aminokyseliny Arginin, Karnitin, Taurin, Lyzin, cukry, třísloviny a silice

Prohlédli jsme si provozovnu, seznámili se s postupem zpracování rakytníku, výroby, expedice. Viděli jsme i výrobu bonbonů a lízátek, porcovaného čaje, samozřejmě marmelád, náplní, šťáv či mastí.

Podrobnosti o pěstování, sklízení a léčebných účincích nám vysvětlil majitel firmy. Kromě rakytníku zpracovává i další ovoce, brusinky, borůvky, ananas, meruňky, maliny, broskve, višeň, ostružiny, červený a černý rybíz nebo jablko. Plody brusinky jsou (hned po rakytníku) druhým oblíbeným artiklem mezi zákazníky.

Jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi. Zároveň se používají při léčbě zánětů močových cest, ledvin nebo při inkontinenci. V malém krámku, který je součástí areálu, si můžete vybrat z širokého sortimentu vyrobených produktů.

Namátkou: Rakytník 100% olej. Je lisovaný za studena z rakytníkových semen. Doporučené užívání: 5-25 kapek denně nebo Rakytníková chuť v čajových sáčcích, kterou si zamilujete, či rakytníkové víno a různé druhy marmelád. 

Pro zájemce je otevřeno PO-PÁ od 7-17 hodin. Určitě si vyberete.

 

Fotografujete rádi? Zúčastněte se naší fotosoutěže s názevm Jarní fotopříběh. Pošlete sérii fotografií doprovázenou textem a vyhrajte tablet Lenovo! Více informací o soutěži najdete zde.
Jarní fotopříběh
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.