Román Velký Gatsby
způsobil pozdvižení

Román Velký Gatsby
způsobil pozdvižení

10. 4. 2015

Termín "jazzový věk" vymyslel americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald podle stylu hudby, která byla ve 20. letech 20. století populární. Nazval tak život tehdejší mládeže, jenž zachycoval ve svých románech a povídkách. Jeho vrcholné dílo, Velký Gatsby, které poprvé vyšlo před devadesáti lety 10. dubna 1925, odhaluje zvrácenou podobu amerického snu, redukujícího lásku a úspěch jen na bohatství, a dočkalo se slavných filmových podob. 

Skandální román na svoji slávu však musel čekat – za autorova života se ho prodalo méně než 24 tisíc výtisků. V období hospodářské krize a druhé světové války se na něj jaksi zapomnělo a až v 50. letech se z něj náhle stala povinná četba na středních školách a v univerzitních kurzech literatury v mnoha zemích po celém světě. Dnes je pokládán za jeden z největších anglicky psaných románů 20. století a za jedno nejlepších amerických literárních děl vůbec. 

Z jeho čtyř filmových a jedné televizní podoby jsou nejslavnější verze z roku 1974 s Miou Farrowovou a Robertem Redfordem a nedávný výpravný dvaapůlhodinový snímek z roku 2013 s Leonardem Di Capriem, který získal Oscara za nejlepší výpravu a kostýmy. 

Fitzgerald patřil k nejvýraznějším představitelům takzvané ztracené generace. Pocházel z rodiny irských přistěhovalců a stal se mluvčím mladé společnosti bojující proti pokrytectví dospělých. Se svou ženou Zeldou, rovněž spisovatelkou, vedli bouřlivý a bohémský život. Na sklonku života přijal zadlužený a na alkoholu závislý umělec práci hollywoodského scenáristy. Jen na chvíli.

Jeho sebedestruktivní životní styl totiž vyústil tragicky. Talent od pánaboha zemřel v pouhých 44 letech na infarkt před dokončením pátého románu s názvem Poslední magnát. Další díla – Na prahu ráje, Krásní a prokletí, a Něžná je noc – byla později také zfilmována.

Život samotného Fitzgeralda zachytil celuloid v dramatu Beloved Infidel z roku 1959. 

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.