Chrám svatého Víta
získá nové varhany

Chrám svatého Víta
získá nové varhany

11. 4. 2015

Držitelé klíčů od Korunní komory, mezi nimiž jsou nejvyšší představitelé státu a církve, podpořili projekt nových varhan pro svatovítskou katedrálu. Nový nástroj, který by měl mít lepší zvuk a také dovršit mnohasetleté budování chrámu, by měl začít vznikat v příštím roce, tedy v roce 700. výročí narození Karla IV. Podle iniciátorů projektu, k nimž patří především pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, by se měly tisíce nových píšťal rozeznít katedrálou v roce 2018 k oslavě 100. výročí vzniku československého státu.

Od Korunní komory mají klíče prezident, premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor Parlamentu, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor. Všichni ve svých projevech podpořili myšlenku vzniku nových varhan.

Ve svatováclavské kapli, odkud se vstupuje do Korunní komory, kardinál Duka připomněl osobnost krále a císaře Karla IV. a fakt, že stavba nových varhan by byla symbolickým dovršením stavby katedrály. "Od počátku našich dějin máme jedno hlavní město, což se nepodařilo žádným naším sousedům, máme také jednu katedrálu, ta hraje svoji roli, stala se i středem dějin našeho národa v moderní době. Právě v tomto prostoru vzdával se vždy dík za naši svobodu a ani v době nacistické okupace nezmizely znaky československé republiky, které byl ukryty pod jutou a omítkou," připomněl pražský arcibiskup význam chrámu i jako národního symbolu.

Všichni přítomní držitelé klíčů na závěr dostali jako dárek od děkana metropolitní kapituly Ondřeje Pávka symbolickou píšťalu, aby jim myšlenku nového nástroje připomínala. Loni vznikl nadační fond pro zbudování varhan. Bude rozhodovat o způsobu výběru varhanářské firmy a současně zajišťovat získávání potřebných peněz.

Držitelé klíčů se také před třemi týdny shodli na tom, že nejvzácnější část korunovačních klenotů, svatováclavská koruna, bude příští rok vystavena u příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

Pražský hrad
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.