Jakub Vágner chce u rybníka
Katlov vybudovat rybářský ráj

Jakub Vágner chce u rybníka
Katlov vybudovat rybářský ráj

27. 6. 2012

Ráj pro rybáře i jejich rodiny chce vybudovat u rybníka Katlov na Kutnohorsku známý rybář a cestovatel Jakub Vágner. V malebném prostředí, které ho okouzlilo, hodlá zároveň bydlet. Své plány představil zastupitelům Kutné Hory, s nimiž se dohodl, že od města si více než dvacetihektarový rybník pronajme na 25 let.

„Když jsem viděl Katlov, tak jsem následující noc nespal. Věděl jsem, že je to ta správná volba,“ řekl ČTK Vágner, který prý už dlouho hledá bydlení pro sebe a svou budoucí rodinu. „Takové místo najít pro mě není úplně jednoduché, protože jsem těch míst po světě viděl hodně a jen tak něco mě nezaujme,“ prohlásil. Poukázal na to, že dosud žil hlavně ve stanu nebo v garsonce "jedna plus láska". Nyní se prý těší na to, že se na Katlově jeho život zklidní – chce se věnovat tomu, čemu se věnuje teď, pouze s tím rozdílem, že kvůli tomu nebude muset jezdit po světě, ale bude to mít u sebe doma. „Celý můj život je spojen s vodou a bez vody bych si ho nedovedl představit,“ poznamenal.

Vágner si chce k bydlení přizpůsobit bývalou rybářskou baštu, plánuje také postavit dřevěné molo a časem i sruby pro ubytování návštěvníků. Rybáři, kteří na Katlov zamíří, budou moci chytat kapry, sumce, štiky, plotice, candáty či amury. Ryby ovšem nebudou moci zabít a odvézt, ale budou je muset pustit zpátky do vody. „Budou tam zástupci víceméně všech druhů, které u nás žijí, kromě lososovitých ryb, jež by v té vodě neměly šanci na přežití,“ upřesnil Vágner. S exotickými druhy naopak nepočítá. „Na Katlově nebudou plavat žraloci, ani piraně, ani anakondy, budou tam plavat české a evropské ryby,“ zdůraznil.

Rybářský ráj, který zamýšlí vybudovat, bude mít přesná pravidla a bude ostře hlídaný. Na rozdíl od jiných bude sloužit i k záchraně genofondu velkých ryb, protože ryby bude nutné vracet do vody. Vágner si v této souvislosti postěžoval, že řada rybářů si trofejní ryby odváží, rybníky pak pustnou a nejsou v nich téměř žádné ryby.

Známý rybář také odmítl spekulace, že z Katlova udělá oplocenou nedobytnou pevnost a místní lidé nebudou moci rybník využívat jako dosud. Naopak prý chce zvelebit břehy rybníka, vybudovat pláž a umístit na ni odpadkové koše, které bude na vlastní náklady vybírat. V zimě mu nebude vadit bruslení. Chce pouze vyhradit místa určená k rybolovu a místa pro ostatní aktivity.

Třicetiletý syn hudebníka Karla Vágnera je držitelem mnoha rybářských rekordů, ulovil i rybu o váze 215 kilogramů. Za rybami a dobrodružstvím cestuje téměř do všech koutů světa. V minulosti pořádal mimo jiné výpravy do povodí Amazonky v Jižní Americe a Konga v Africe. Propaguje rybářský přístup zvaný "chyť a pusť", kdy se ulovené ryby vracejí do vody.

hobby ryby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.