MUDr. Matoušková: Vše, co
chcete vědět o inkontinenci

MUDr. Matoušková: Vše, co
chcete vědět o inkontinenci

22. 4. 2015

Na nejčastější otázky čtenářů spojené s intimním tématem zvaném inkontinence a s nemocemi močových cest odpovídá paní doktorka Michaela Matoušková, uroložka a onkologožka z Urocentra Praha.

Po virovém onemocnění mi zůstal nepříjemný dáreček v podobě častého nucení na toaletu. Přestože po kontrolním laboratorním vyšetření mi v moči nic nenašli, stálé nucení a mírné pobolívání měchýře mě v noci budí ze spaní. Jak to mohu zaléčit?

Potkala Vás nepříjemná komplikace po proběhlém virovém onemocnění. Jednodušší by byla odpověď, pokud bych věděla, o jaký typ virového onemocnění se jednalo. Pro tyto stavy je typické, že není žádný nález v moči. Obtíže je možné farmakologicky, tedy užíváním léků, zklidnit. Pokud se neozřejmí jiná příčina obtíží, je pravděpodobné, že při medikaci problémy odezní a bude možné léčbu ukončit.

Co s občasnou inkontinencí při kašli?

Základem všeho je cvičení svalstva pánevního dna. Budete-li pravidelně cvičit, je pravděpodobné, že se stav upraví. Možné je vyzkoušet i podávání léčiv k podpoře pánevního dna, ale bez cvičení nemůžete čekat velký efekt. Pokud se stav zhoršuje, je možné přistoupit k operačnímu řešení. Chirurgické řešení však není vhodné u malých obtíží.

Jak rozpoznám, zda bolest v podbřišku vystřelující až do páteře je způsobená močovými problémy, nebo problémy s páteří?

Rozpoznáte to poměrně obtížně. Někdy jsou problémy spojeny s pohybem, jindy například s náplní močového měchýře, dokonce ani vystřelování bolesti nemusí jednoznačně vést k rozlišení původu obtíží. Prosím, nesnažte se odlišit obtíže sám(a) a nechte se raději vyšetřit specialistou.

Je sono vyšetření ledvin a močových cest  dostačující pro odhalení kamenů nebo nádoru?

Pro stanovení přítomnosti kamenů je ultrasonografie dostatečným vyšetřením, pokud je velikost kamene větší než 3,5 mm. To je totiž hranice rozlišitelnosti většiny ultrasonografických přístrojů. V případě nádorů ledvin závisí na lokalizaci nádoru. Nádory menší než 2,5 cm nemusí být vždy bezpečně zjištěny. Močovody není možné ultrasonografií zobrazit, na jejich postižení se domníváme jen nepřímo. U močového měchýře je možné zjistit kameny celkem snadno, ale nádorové onemocnění měchýře poměrně obtížně. Při podezření je nezbytné doplnit endoskopické vyšetření.

Jak předcházet zvětšení prostaty? Prý je na to vhodný pravidelný sex, je to pravda?

Bohužel, není známá prevence zbytnění prostaty. Na druhou stranu velikost prostaty není v přímé souvislosti s problémy s močením. Dlouho používané „v mládí erotik, ve stáří  prostatik“ však neplatí.

Poslední dobou zjišťuji, že občas po vyprázdnění močového měchýře mi samovolně vyteče trochu moči. Čím je to způsobeno?

Obvykle je to způsobeno neschopností močové trubice se dostatečně vyprázdnit. Problémy vznikají  při snížení elasticity tkání dolních močových cest.

Kdy už je třeba řešit inkontinenci radikálně operací a kdy stačí medikace?

Operací se řeší takzvaná stressová inkontinence, tedy úniky moče vzniklé na podkladě zvýšení nitrobřišního tlaku – úniky při skocích, smíchu, kašli, cvičení, změně polohy. Naopak při urgentní inkontinenci vystačíme s farmakologickou léčbou, tedy podáváním tablet. Jsou však situace, kdy farmakoterapie není úspěšná a pak je třeba chirurgického řešení i v případ urgentní inkontinence, respektive hyperaktivního měchýře. Typy operačních výkonů jsou rozdílné.

Je mi 52 let a cítím, že pánevní dno není tak pevné, jako před lety. Při kašli či při prochladnutí se mi stává, že mi samovolně vyteče trochu moči. Můj lékař mi zatím nepředepsal žádné léky a jen mi poradil Kegelové cviky. Děkuji za Váš názor.

Cvičení - rehabilitace svalstva pánevního dna - je vždy základním postupem. Váš lékař je moudrý, neslibuje Vám zlepšení při používání léků. Obtíže se zklidní, jakmile prochlazení ustoupí. Pokud budete cvičit a posilovat pánevní dno, úniky se budou objevovat méně často.

Maminka se mi svěřila, že se jí stává, že nestihne „doběhnout“, anebo se kolikrát „připočůrne“, i když se jí na záchod nechce. Svěřila se mi teprve nedávno, ale prý to trvá už dlouhou dobu. K lékaři s tím odmítá jít, brání jí v tom stud. Mohla byste mi, prosím, poradit, co bych pro ni mohla udělat a jak jí pomoci? Co se týče cvičení, tak si nejsem jistá, jak by maminka zvládla ve svém věku ještě cvičit. V lékárně mi poradili dýňové tablety, že pomáhají a nejsou na předpis. Myslíte, že je ještě něco, co bych pro maminku mohla udělat?

Předpokládám, že maminka je dámou vyšší věkové kategorie. Pokud je vyloučena jiná příčina onemocnění (minimálně je „normální“ nález v moči), ale lépe i přiměřený urologický nález, pak je možné doporučit cvičení, popřípadě farmaka na snížení dráždivosti močového měchýře. Některé přípravky může předepsat i praktický lékař, jiné urolog. Pokud by farmakoterapie nepomohla, je možné pro kvalitu života použít hygienické pomůcky v závislosti na stupni úniku moče.

Dobrý den, trpím častými záněty močových cest a stressovou inkontinencí. Včera jsem byla na urogynekologickém vyšetření, závěr: snížená děloha, cystokéla II st. hypermobilita urethry, SI II. st. Byla mi doporučena operace LAVH odstranění dělohy, pásková metoda by to prý nevyřešila. Mám to podstoupit, je mi 60 let? Děkuji za názor.

Pěkný den. Snížená děloha a zbytková moč při cystokéle se podílejí na Vašich opakovaných zánětech močových cest. Ve Vašich 60ti letech bych s výkonem neváhala. Laparoskopická hysterektomie s vaginální plastikou ovlivní příznivě problémy s udržením moče, řešení zánětů by pak mohlo být jednodušší.

Jak je to vlastně s léky, pomáhají? Hradí inkontineční produkty zdravotní pojišťovny?

Domnívám se, že se ptáte na léky pomáhající k udržení moče. Těch je několik skupin a mezi nimi vybírá ošetřující lékař. Jednotlivé přípravky je možné kombinovat. U části nemocných bývá jejich užívání provázeno nežádoucími účinky (suchost v ústech, zácpa, problémy se zrakem...). I tady je pak třeba volit mezi přípravky a hledat vyhovující lék. Hygienické pomůcky pro inkontinenci jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. I zde je možno vybírat z různých typů. Množství na 3 měsíce je limitováno výší úhrady.

 

MUDr. Michaela Matoušková, urolog, onkolog
Lékařka s 25 letou praxí v oboru urologie, kterou postupně získala na urologickém a chirurgickém oddělení nemocnice v Kolíně, pražské Urologické klinice na Karlově a v současné době v ambulanci Urocentra Praha na Praze 2. Má atestace z urologie (1992 a 1995) a atestace z klinické onkologie (1994). Problematika urologické onkologie a infekcí v urologické praxi je superspecializací, kterou opakovaně přednáší na odborných vědeckých konferencích - urologických, onkologických i infekčního lékařství. Stejně tak její obsáhlá publikační činnost je zaměřena především onkourologickou problematiku a farmakoterapii v urologii. Významně se podílí, jako vysokoškolská učitelka na III. lékařské fakultě, na výchově budoucí generace lékařů. Je jedním ze zakladatelů onkologické sekce České urologické společnosti a aktivně se podílí na její činnosti. Je též členkou České onkologické společnosti. V současné době je předsedkyní revizní komise výboru České urologické společnosti. V posledních letech přednáší na tuzemských i zahraničních kongresech, je autorkou či spoluautorkou mnoha publikací. Je také vedoucí redaktorkou odborného časopisu Urologie pro praxi.

inkontinence rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%