Hledá se další svědectví pro
americké Muzeum Holocaustu

Hledá se další svědectví pro
americké Muzeum Holocaustu

18. 4. 2015

Americké Muzeum Holocaustu ve Washingtonu (United States Holocaust Memorial Museum)  je institut pro dokumentaci a studium holocaustu a již nějakou dobu úzce spolupracuje s Českou republikou. Velmi dobré výsledky jsou již evidentní například na Vysočině v Havlíčkově Brodě.  

Cílem projektu tohot institutu je zmapovat zločiny proti civilnímu obyvatelstvu během 2. světové války, dokumentovat oběti, různá očitá svědectví, práci kolaborantů, pachatelů, pomoc nežidovských občanů apod. a na konkrétních případech ukázat, jak probíhal holocaust v Evropě, tedy i v naší zemi. Nahrávky, svědectví a dokumentace o utrpení Židů budou uloženy v americkém muzeu. V čele institutu stojí historik dr. Nathan Beyrak.

V současné době, jako připomínka utrpení a v rámci 70. výročí ukončení 2. světové války, se mimo jiné hledají přeživší internačního tábora Bystřice u Benešova, kam byli internováni muži ze smíšených manželství. Dosud se našli tři přeživší muži, (jeden z nich je můj strýc, který zde byl internován 9 měsíců ve svých 17 letech).

Kdyby 2. světová válka neskončila, podle nařízení Norimberských zákonů měli být všichni muži převezeni do Osvětimi a zlikvidováni. Někteří vězni, včetně mého strýce, uprchli 30.4.1945. Další se dočkali osvobození přímo v táboře.

Za účelem zdokumentování pobytu mužů ve výše uvedeném internačním táboře bude v ČR mezi 20.4. - 26.4. pobývat dr. Nathan Beyrak.

Pokud by někdo mohl poskytnout svědectví o pobytu určité osoby v tomto internačním táboře (nezachovalo se mnoho dokumentace), ale i jiná svědectví k perzekuci Židů za 2. světové války, napište, prosím, informaci do komentářů vedle článku a já informaci předám koordinátorovi USHMM pro Českou republiku. 

Děkuji.

Vladka Novakova

17.4.2015

 


Židé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.