Jak se žilo za císaře pána?
Vědí to v Národním muzeu

Jak se žilo za císaře pána?
Vědí to v Národním muzeu

27. 6. 2012

Svět za císaře pána v zemích českých přiblíží výstavní cyklus Národního muzea nazvaný Monarchie aneb Jak se žilo za císaře pána? Jednotlivé výstavy se uskuteční ve druhé polovině roku na různých místech Prahy. Jako první přivítá návštěvníky výstava Kouzelné hrací strojky, která začíná 29. června.

Z údobí, kdy byly české země začleněny do habsburské monarchie, bude vyzdvižena doba vlády Františka Josefa I., tedy léta 1848-1916, období překotných hospodářských, sociálních a politických změn. Návštěvníci akcí získají obsáhlý pohled na toto zajímavé a rozporuplné období našich dějin. Jednotlivé výstavy budou zaměřeny na politiku, právo, soudnictví, armádu, finance, dopravu, společenský život, bydlení, zdraví, hygienu, jídlo, odívání, zábavu, sporty, vzdělání, kulturu, víru či média.

A tak se budou moci zájemci například od 7. září poučit v Národním památníku na Vítkově o sportech v zemích českých, měsíc poté je potěší expozice s názvem Krmě - jídlo - žrádlo instalovaná v Národopisném muzeu - Musaion v Kinského zahradě. Po stopě Karla Maye se vydají od 25. října v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. V nové muzejní budově budou otevřeny 23. listopadu hned tři výstavy nazvané Monarchie 1848-1916, Dětský svět za císaře pána a Člověk v monarchii a fotografii.

První část tohoto výstavního cyklu, který právě začíná, představí příběh mechanických hudebních nástrojů, takzvaných automatofonů. Vystaveno jich bude přes šest desítek a k tomu padesát doprovodných exponátů z Evropy a USA rozdělených podle základních typů. Budou mezi nimi zvonkové hry, hrací hodiny, varhanní stroje, flašinety a kolovrátky. Některé z nich si budou moci návštěvníci vyzkoušet.

historie výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.