Stát podpoří starší generaci.
Napište názor, jak to má dělat

Stát podpoří starší generaci.
Napište názor, jak to má dělat

28. 6. 2012

Čeští senioři by měli mít v příštích letech větší šanci najít práci, podnikat nebo se vzdělávat. Počítá s tím Národní program přípravy na stárnutí na období let 2013 až 2017, který dokončilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Stát bude seniory podporovat například při nastartování jejich podnikání. Chce také přimět firmy, aby více zaměstnávaly starší lidí a vytvářely tak věkově smíšené týmy. „Budeme více komunikovat s personalisty firem i státními úřady,“ uvádí náměstek ministra práce a sociálních věcí Jan Dobeš.

V oblasti celoživotního vzdělávání se i do malých měst a obcí rozšíří virtuální univerzity třetího věku. Senioři budou moci na obecním úřadě či v místní knihovně sledovat na plátně přenos předtočené přednášky a poté o tématech diskutovat.

Rodinní příslušníci, kteří o seniory pečují, budou finančně lépe ohodnoceni a dostanou také vzdělávací a psychologické poradenství. Senioři se také budou moci více zapojit do dobrovolnictví. Důležitým prvkem je i generační sounáležitost. Česko se chce inspirovat například situací ve Francii a Belgii, kde funguje systém podnájmu pokojů pro studenty v bytech seniorů. „Studenti mohou získat slevu z nájmu výměnou za poskytování drobných služeb seniorům, jako například nakupování, pomoc s počítačovými dovednostmi nebo provádění menších domácích oprav,“ říká náměstek Dobeš.

Cílem celé aktivity je podpořit aktivní zapojení starších lidí do společnosti a zvýšit kvalitu jejich života. První verze programu se objeví na webu ministerstva nyní na konci června a kdokoliv – to znamená, že i vy – se k ní bude moci během léta vyjádřit. Konečnou podobu bude na konci roku schvalovat vláda. Na přípravě dokumentu se podílela i další ministerstva, neziskové organizace, místní a krajské samosprávy, odborníci z akademické oblasti, ale také samotní senioři.

„Starší lidé jsou jednou z nejzranitelnějších skupin. Společnost na jejich problémy tolik neslyší. Případ týraného seniora nezalarmuje veřejnost jako týrání dítěte,“ připomíná častou diskriminaci dříve narozených vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Evropská unie vyhlásila letošek Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, což má upozornit veřejnost na přínos seniorů pro společnost. Patroni Evropského roku jsou v Česku ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, herečka Květa Fialová či sociolog Ivo Možný.

60+ Česká republika senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.