Foto

USA: Senioři jsou padesátkrát
bohatší než mladé domácnosti

19. 11. 2011

Hodnota majetku průměrné starší domácnosti je ve Spojených státech sedmačtyřicetkrát vyšší než hodnota majetku domácnosti, kterou vede osoba mladší 35 let. Uvádí to americký server CBS News a dodává, že na této situaci se podepsala hospodářská krize, která postihla především mladší Američany.

Majetek průměrné domácnosti starší 65 let je podle demografů 170 494 dolarů (3,1 milionu korun). Majetek domácnosti mladší 35 let dosahuje 3662 dolarů (67 000 korun). Platí přitom, že do vlastnictví demografové započítávají hodnotu veškerého movitého a nemovitého majetku, který domácnost vlastní, a úspory. Odečítá se naopak hodnota nesplacených hypoték a dluhů.

Důvodem je především to, že senioři už mají splacené hypotéky za bydlení a vytvořili si za pracovní kariéru určité úspory. Naopak mladší domácnosti často splácejí kromě hypotéky i půjčky na studium. „Někteří navíc zhoršili svoji situaci i nezodpovědným přístupem ke spotřebitelským úvěrům,“ řekl sociolog Thomas Roger.

Rozdíl mezi staršími a mladšími domácnostmi se proto v poslední době výrazně zvýšil. V roce 1984, kdy se s měřením začalo, byl majetkový poměr mezi staršími a mladšími deset ku jedné, v roce 2005 ve srovnání se současností zhruba poloviční. Demografové si také všímají toho, že hodnota majetku mladších domácností se od roku 1984 snížila o 68 procent, zatímco hodnota majetku starších domácností vzrostla o 42 procent.

U mladších domácností tvoří hlavní součást majetku hodnota domu či bytu, která se ale kvůli hospodářské krizi propadla. Mnoho mladých Američanů si také prodlužuje studium, protože nemůže najít pracovní místo. Nezaměstnanost mezi mladými je podle CBS News největší od konce druhé světové války.

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.