Flora Olomouc: jarní
květy, exotika i pyramida

Flora Olomouc: jarní
květy, exotika i pyramida

22. 4. 2015

Všemi smysly si budou moci vychutnat návštěvníci hlavní expozici jarní etapy květinové výstavy Flora Olomouc, která má podtitul Smyslů plná zahrada. Letošního 36. ročníku výstavy se zúčastní 120 vystavovatelů z tuzemska i zahraničí. Jarní výstava Flora zahajuje ve čtvrtek 23. dubna a potrvá do neděle 26. dubna. 

„Budeme útočit na všechny smysly návštěvníků. Snažíme se o to, aby letošní výstava návštěvníkům nalila do žil velkou dávku jarní mízy a všichni byli po zimě uchváceni jarní svěžestí,“ řekl ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř. 

Hlavní expozice v pavilonu A bude ve znamení květin různých tvarů a barev. Aranžéři použijí tisíce narcisů, tulipánů, hyacintů, modřenců, muškátů či petúnií. Rozkvetlou expozici provoní lilie, kosatce a frézie. „Zahrada odpočinku, chutí a hudby bude doplněna vodními gejzíry, přehlídkou rododendronů, pokojových i masožravých rostlin, kaktusů a okrasných stromů,“ uvedl Vojtěch Zahradník z olomouckého výstaviště. 

Dlouhým květinovým tunelem se návštěvníci dostanou do exotické krajiny Mexika plné kaktusů a tamní kultury. „V této části expozice připravené ve spolupráci s mexickým velvyslanectvím nebude chybět ani typická mayská pyramida,“ podotkl Zahradník. 

Návštěvníci se budou moci naučit také rozeznávat zvuky zpěvných ptáků, odlišit vůni majoránky a oregana či si na speciálním panelu zrakového vnímání vyzkoušet, jaké barevné kombinace by slušely květinovému záhonu. Připraveny budou i ochutnávky pálivých chilli papriček. 

Pavilon E olomouckého výstaviště se promění v unikátní výstavu bonsají, na které bude představen projekt 100 borovic. „Borovice pocházejí z různých míst Evropy a jsou cenné i tím, že pocházejí z lokalit, na nichž by byly vzhledem k výstavě silnic, dálnic, lanovek nebo protipožárních lesních koridorů zlikvidovány. Díky projektu se je podařilo zachránit,“ dodal Zahradník.

Jarní etapu Flory tradičně doplní veletrh zahradní mechanizace Hortifarm a jarní zahradnické trhy. Na obě akce dorazí asi 330 prodejců. Zahrádkáři a kutilové si budou moci vybrat z pestré nabídky květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků či zahradnických pomůcek. 

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.