Hokejové úspěchy, 4. díl: 
Zlatá parta z roku 1972

Hokejové úspěchy, 4. díl:
Zlatá parta z roku 1972

23. 4. 2015

Pokračování ze zápisků mého táty Václava.

Ve 3. dílu jsem popsala smutná a ztracená léta československého hokeje. Čekalo se 23 let na další zlatý úspěch. Ten se dostavil v roce 1972 a dějištěm světového šampionátu v hokeji byla tehdy Praha.

Letos to bude 43 let, co hoši se zlatými medailemi oslavili oprávněně svůj triumf. Tehdy trénovali tým Jaroslav Pittner a Vladimír Kostka. Jiří Holeček byl vyhlášen nejlepším brankářem šampionátu a František Pospíšil nejlepším obráncem, tehdy hrál poprvé jako kapitán týmu. V týmu byli bratři Jaroslav a Jiří Holíkové, Jan Klapáč, Václav Nedomanský, Jiří Kochta, Julius Haas, Vladimír Martinec, Ivan Hlinka, Bohuslav Šťastný, Josef Paleček, Richard Farda - všichni útočníci a obránci - Jiří Bubla, Vladimír Bednář, František Pospíšil, Josef Horešovský, Oldřich Machač, Milan Kužela a Rudolf Tajcnár. (Byl to slavný rok a v onom roce se narodil i náš nejlepší hokejista Jaromír Jágr).

Po tomto roce se začal hokej opět vracet ke svobodě. Vytvořila se výborná hokejová parta, kterou táhli bratři Holíkové, která dokázala porazit sovětskou sbornou.

Bohužel, další tři roky českým hokejistům nepřáli. Avšak na MS v Polsku v Katovicích v roce 1976 opět vystoupili na bednu se zlatými medailemi. Stejně tak obhájili svůj triumf v následujícím roce 1977 na světovém šampionátu ve Vídni. V roce 1978, opět v Praze, se nepodařilo obhájit titul a byli jsme stříbrní. To opět potrvalo až do roku 1983, byli jsme vždy stříbrní, v roce 1981 dokonce bronzoví. V roce 1985 jsme opět získali zlato na světovém šampionátu v Praze a tehdy byla Kanada stříbrná a mužstvo SSSR získalo bronz.

Zlaté medaile jsme potom získali ještě v roce 1996 na MS ve Vídni, v roce 1999 na MS v Oslu, 2000 na MS v Petrohradu, 2001 na MS v Hannoveru, další šťastné tři roky českého hokeje. Pak získal český tým zlaté medaile opět v roce 2005 na MS ve Vídni. Poslední titul je z roku 2010, kdy jsme vyhráli na MS v Kolíně nad Rýnem. 

Budeme se těšit na letošní šampionát a budeme našim hokejistům držet palce. Ve skupině A hrají Česko, Švédsko, Kanada, Švýcarsko, Lotyšsko, Německo, Francie, Rakousko. Ve skupině B pak Finsko, Rusko, USA, Slovensko, Norsko, Bělorusko, Slovinsko, Dánsko.

První zápas hraje český tým 1. května ve 20:15 se Švédskem.

Sportu zdar!

hokej
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.