Máj v překladu pro
generaci Facebooku

Máj v překladu pro
generaci Facebooku

1. 5. 2015

Vážení přátelé, je to zvláštní, ale Máchův Máj si skutečně získával srdce mnohých čtenářů po celé dlouhé generace, včetně té naší. Já jsem patřil mezi ně. Zřejmě to do značné míry ovlivnila paní učitelka češtiny a literatury, která se uměla vcítit do duševního rozpoložení některých adolescentů. Takové ovšem všechny nebyly. A hlavně, místo bezduché komunikace na Facebooku jsme si četli. Doopravdické, papírové voňavé knížky. Byl jsem velmi potěšen, když jsem při brouzdání internetem pod heslem Máchův Máj objevil článek velmi inteligentního dnešního studenta, který mne tak zaujal, že bych se o ten dojem s Vámi rád podělil.  

Autorem níže vložené parafráze je Daniel Bohuslav, který ji téměř přesně před 5 lety zveřejnil na svém blogu: http://danielbohuslav.blog.idnes.cz Dnes již tento blog není funkční, ale má na něm i řadu jiných velmi zajímavých postřehů z té doby. V současnosti studuje na univerzitě ve Španělsku a je možné s ním navázat spojení jen prostřednictvím právě Facebooku, do čehož jsem se pustil jen velmi nerad. Jsem opravdu zvědav, jestli si ten článek vůbec přečtete, pokud moji nechuť k FB sdílíte. Nuže, zde jest:

Poslední dobou se o nás/vás/nich (nevím o kom přesně) mluví jako o „generaci Facebooku" a já si nejsem jist, co si pod tím pojmem vlastně představit. Opravdu se na nás existence sociálních sítí tolik podepsala? Už nejsme schopni komunikovat jinak? Dokonce jsem četl i názor skeptika, že v naší komunitě prý již odzvonilo čtení delších textů definitivně, neboť jsme schopni přečíst maximálně shrnutí na Wikipedii a kliknout na tlačítko „Líbí se mi."

Když jsem šel nedávno okolo Máchova pomníku na Petříně, vzpomněl jsem si na svá školní léta, kdy jsem byl nucen si při probírání Máje dělat poznámky typu „modrý blankyt – pleonasmus" nebo „4. Zpěv – zamyšlení nad tragikou lidského osudu" a papouškovat tyto fráze u pololetního zkoušení. Bohužel mám pocit, že z výkladu oné „lyrickoepické básně" jsem si opravdu odnesl spíše změť slov typu „apostrofa" či „metonymie," možná ještě tak „epiteton ornans," nežli opravdový a upřímný poetický zážitek. A je to škoda, protože Máj je nepopiratelně básní přímo mysticky kouzelnou (též pleonasmus), vezmeme-li v úvahu, kolik let dokázal dojímat své čtenáře k slzám. Nerad bych, aby dnešní takřka negramotnou generaci Facebooku potkal osud podobný, a proto jsem se pokusil parafrázovat obsah Máje jazykem nás primitivů, aby tak odkaz romantismu nezanikl v těchto dravých časech docela.

Máj

1.Zpěv

Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. To se líbí uživateli Karel Hynek Mácha.

Jarmila sedí za růžového večera pod dubem u jezera. Jarmila se přidala ke skupině „Nesnáším, když mě svede otec mého přítele a ten ho za to potom zabije."

Vilém se zúčastní události „Vilémova poprava." Jarmila upravila své datum utonutí.

2. Zpěv

Vilém sedí ve vězení, hlavu o ruce opírá, v hloub myšlenek se zabírá. Jarmila je v komplikovaném vztahu s Vilém. Vilém okomentoval stav „Je to složité s Vilém" uživatele Jarmila.

„Že truchlí? – pro mě? Pouhý sen! Ta dávno neví o mně." Vilém se stal fanouškem Nostalgie – marná touha v zašlý svět.

Vilém byl označen v albu Činy neslýchané. Uživatel Loupežníci okomentoval fotku uživatele Vilém: „Strašný lesů pán!"

Vilém přidal něco na zeď uživatele Vilémův otec. Čtenář Máje lituje uživatele Vilém. Karel Hynek Mácha sdílí „Patetická vata sebelítosti" skrze Vilém.

Uživatel Strážný je nyní v Máji, navrhněte přátele uživateli Strážný. Strážný a Vilém se stali přáteli. Vilém upravil své O mně.

Strážný jen nepohnutě stojí, po tváři se mu slzy rojí, ve srdci jeho strašný žal. Strážný nepublikoval stav uživatele Vilém.

Intermezzo I

Sbor duchů, Jeden hlas přírody a 18 dalších přátel se zúčastní akce „Vilémova poprava." Sbor duchů pozval uživatele Vilém do skupiny Smrt - návrat do země.

3. Zpěv

Karel Hynek Mácha okomentoval album Krajina.

Události: Vilémova poprava – Dnes v 10:00. Vojenský pluk vede uživatele Vilém. Přátelé, kteří jsou online: 257

Vilém klopí zrak, slza slzu stíhá. Dav lidí importoval poznámku „Modlitba" z externího zdroje Bible.

Vilém poslal zprávu „Obžaloba společnosti" uživateli Bílé obláčky. Bůh zablokoval účet uživatele Vilém. Uživateli Učitel češtiny se líbí Oxymoron.

Karel Hynek Mácha toto okomentoval: „Vyhaslé světlo s ní, zbortěné harfy tón, ztrhané strůny zvuk, umřelé hvězdy svit, mrtvé milenky cit.." Hrdlička byl označen v albu „Pozdní večer – druhý máj"

Intermezzo II

Lesy dálné se přidal do skupiny Přírodní téma. Loupežníci: Je nám líto, že vůdce zhynul! – vůdce zhynul!! – pán náš zhynul!!!

4. Zpěv

Vítejte v Máji, máte 3658 nových upozornění. Žádost o zařazení mezi přátele Karel Hynek Mácha, 10 501 196 společných přátel.

Hospodský publikoval odkaz na zeď uživatele Máj. Karel Hynek Mácha se stal fanouškem Vilém. Učitel češtiny toto okomentoval: „Subjektivizace epiky"

Karel Hynek Mácha sdílel svůj stav skrze Vilém: „Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal."

Hrdlička -> Karel Hynek Mácha: Hynku!

Hrdlička -> Vilém: Viléme!!

Hrdlička -> Jarmila: Jarmilo!!!

Dobová kritika označil uživatele Karel Hynek Mácha na fotce Nihilista a epigon Byronův.

Jan Neruda, Karolína Světlá a Jakub Arbes se přidali do skupiny Májovci.

Toto se Vám líbí.

pátek 7.5.2010 15:01 | karma článku: 49.10 | přečteno 121938 x

Facebook glosa
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.