Na Plzeňsku startují
oslavy osvobození

Na Plzeňsku startují
oslavy osvobození

30. 4. 2015

Oslavy 70. výročí osvobození americkou armádou začaly na mnoha místech Plzeňského kraje. Největší jsou tradičně v Plzni, kde startují 1. května. Ve městě už vyrostly tři velké vojenské kempy. Na začátek Slavností svobody zde odhalí památník generála George Pattona, jehož jednotky osvobodily v květnu 1945 město. Dvě štíhlé 9,5 metru vysoké stély ze speciální rezavé oceli mají v sobě vyříznutý Pattonův profil s helmou na hlavě. Kromě toho je přichystán bohatý zábavný program.

I ostatní města a obce pořádají pietní akty, koncerty, odhalují pamětní desky, pomníky a naučnou stezku. Oslav se kromě místních lidí účastní příznivci vojenské historie v dobových vojenských autech a oděvech, na některá místa přijedou současní američtí vojáci i veteráni bojů z roku 1945. Stovka historických vojenských aut plzeňského Military Car Clubu a asi 240 lidí najezdí v příštích čtyřech dnech při různých oslavách po kraji na 500 kilometrů.

V obci Díly na Domažlicku odhalí 1. května americkým vojákům novou pamětní desku. Pomník obětem válek - třítunovou žulovou slzu pod zvonicí kostela svatého Mikuláše na náměstí - nechalo vybudovat k 70. výročí konce války město Dobřany.

Několikadenní oslavy plánuje Holýšov na Domažlicku, který 7. května otevře naučnou stezku s válečnou tematikou. "Zastavení této zhruba 1,5 kilometru dlouhé stezky v podobě kamenů opatřených vysvětlujícím textem, připomenou místa, kde se v době druhé světové války nacházely pracovní tábory. Těch zde byla celá řada, pracovali v nich italští, francouzští, chorvatští a ruští zajatci, říšské a protektorátní ženy. Centrální kámen je v areálu bývalé muniční továrny," řekl starosta Jan Mendřec.

Pietní akt se 2. května koná v Blovicích, 4. května slaví šumavská Modrava, kde se mimo jiné od 20:00 uskuteční ukázka boje o most přes Roklanský potok. V úterý 5. května mají oslavy v Klatovech nebo v Nepomuku. Všechna města navštíví kolona vojenských historických vozidel, představitelé měst položí věnce a kytice. Oslavy připravují i v Železné Rudě, mimo jiné konvojem amerických džípů. Na výročí se chystají 8. a 9. května také Rokycany, u kterých v roce 1945 na demarkační linii skončila osvobozovací cesta americké armády.

2. světová válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...