Výlety, výstavy, grilování
aneb tipy, co dělat v máji!

Výlety, výstavy, grilování
aneb tipy, co dělat v máji!

1. 5. 2015

Procházky v přírodě, výstavy a tradičně tip na dobrou knihu. To jsou naše májové tipy pro čtenáře portálu i60.cz.

Rododendrony v Průhonicích

Květen je měsíc, kdy je třeba kochat se krásou rozkvetlých keřů a rododendrony patří mezi ty nejkrásnější. Záplavu všech druhů a barev je možné vidět v parku v Průhonicích, je jich tam vysazeno okolo osmi tisíc ve stovce různých barev a druhů. A nejkrásnější jsou právě v květnu, takže letos si tento evropský unikát nenechejme ujít. Více na www.parkpruhonice.cz.

Mravenčí ráj

Kdo má rád unikátní místa a nevadí mu trochu delší výlety, může se vypravit do oblasti Šebeň na Vysočině. Ochránci přírody z místní organizace Bory tam zbudovali tři kilometry dlouhou naučnou stezku, na které potkáme snad na každém kroku mraveniště. Jde o skutečnou raritu, je jich tam přes tisíc a žije v nich asi devět set milionů mravenců. Vše provází informační tabule, kde se o nich dozvíme spoustu zajímavostí. Jen nad tím, proč jich je tolik právě tam, si vědci stále lámou hlavy. Více informací najdete zde.

Majálesy

Studenti v mnoha městech v květnu pořádají majálesy. Zapovězme si myšlenku, že to jsou akce pro mladé a vyražme na ně. Obvykle je to totiž příležitost vidět dobré současné kapely, které mají mladí rádi. A nikdy neuškodí zjistit, co se líbí vnukům a trochu si rozšířit obzory.

Zajímavé fotografie

Od 11. května vystavuje na piazzetě Národního divadla v Praze své snímky jeden z nejuznávanějších českých fotografů Jindřich Štreit. Fotil bezdomovce a je to výstava naprosto unikátní. Koná se u příležitosti oslav pětadvacátého výročí od znovuobnovení činnosti Armády spásy v České republice. Fotky vznikaly v Opavě, Ostravě, Přerově, Brně a v Šumperku. Výstava končí 29. května.

Unikátní minerály

Kameny, nad kterými se tají dech, můžeme vidět v Brně ve dnech 23. a 24. května. Na tamním výstavišti v pavilonu B bude výstava minerálů, drahých kamenů, šperků a všeho, co s nimi souvisí. To znamená, že tam bude také spousta literatury týkající se této oblasti.

Skvělá kniha: Řekni lituji

V češtině vyšlo dílo jednoho z nejžádanějších světových autorů současnosti Michaela Robothama. Jejím hlavním hrdinou je Joe O'Loughlin, klinický psycholog s brilantně fungujícím mozkem. Zároveň však má Parkinsonovu nemoc, takže čelí fyzickým problémům. Žádný strach, nejde o depresivní knihu, ale perfektní psychologický thriller pro čtenáře každého věku. "Stvořil jsem Josepha O'Loughlina, protože jsem byl absolutně fascinován lidským mozkem. Všechno, co říkáme, co děláme, všechno, co se kdy stalo nebo stane, vychází z několik liber vážící hmoty, která vypadá jako ovesná kaše a které my říkáme mozek," popsal autor svého hrdinu.

Grilování ve městě

Ani ti, kteří nemají vlastní kousek zahrády či chatu nemusí být ochuzeni o radost grilování pod širým nebem. Například v Praze jsou místa, kde si je možné zapůjčit v parku gril a udělat si vlastní piknik. Legálně grilovat je v Praze možné například ve Stromovce v blízkosti pěkné venkovní restaurace Šlechtovka, která nabízí zapůjčení grilu. Zájem je obrovský. Více informací o tom, ve kterém parku je možné rozdělat si svůj oheň nebo si přinést svůj malý gril, případěn si ho tam zapůjčit, se dá zjistit na příslušných radnicích. A pokud ta naše nic takového nepovolila, je to tip, jak v místě svého bydliště spustit občanskou iniciativu s názvem: Chceme piknikovat, grilovat, bavit se městském parku. Ostatně, v mnoha evropských městech je to běžné.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.