E-mail hrdličce

E-mail hrdličce

4. 5. 2015
1. 5. 2015 

Od: lifa.takeiteasy@seznam.cz
Komu: mojehrdlicka@hotmail.com
Předmět: Je první máj, miluji Tě online
Kopie: sprizneneduse.na@i60.cz

Motto:
Byl pozdní večer – první máj
večerní máj – byl lásky čas
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
K počítačům, už je tu zas!

Tak kde jsi, hrdličko milá? Kdo nás má povzbuzovat při práci na zahrádkách, snad ne ten černej kosák? Podle encyklopedie tažných ptáků už bys měla kroužit svůj svatební let nad naším potůčkem. Posílám e-mail hrdličce na její zimoviště daleko za Saharou, ale odpoví mi dromedár: „My ji tady ještě potřebujeme". Jsou to ale sobci zapískovaní! Nemám je rád. „Trhni si nohou, dromedáre!" „Vlez mi na hrb, velbloude!"

Konečně, hodná holka. Dostávám SMS od hrdličky. „Už jsem na cestě. Neproháněj mě tolik a koukej mi vyluxovat hnízdo! Buď rád, že nejsem čápice, copak bys ještě dokázal vylézt na tovární komín?" No comment. Proč o mně pochybuje? Jdu hledat žebřík. Asi jí haraší z toho horka nad Saharou. Kde by se v našem údolíčku vzal tovární komín?

Moje hrdlička není žádný tryskáč. Naštěstí zatím nikdo nevymyslel něco jako hrdličko-jet. Možná je teď ještě nad Afrikou, tak mám chvilku, abych vás něco naučil. Chtěli byste říci „miluji tě" mlaďounké hrdličce, která se ještě nestačila naučit česky? Zkuste to arabsky, ale pozor – je třeba rozlišovat

samečkovi: Ana behibak

samičce: Ana behibek

Naučil mě to můj virtuální přítel Alhy-dáda Sa-kum Pu-dum. (Ještě jednou děkuji, Sakume). Jenže jsem se ho zapomněl zeptat, jak poznám pohlaví toho ptáčátka.

Do průvodu nemusíme, tak si k tomu čekání na hrdličku otevřu lahvinku červeného vína. Tu povinnost již dávno, spolu s nevolnictvím, zrušil osvícený panovník Josef II. Jenom soudruhům konšelům se pak dlouho stýskalo po časech, kdy stávali na tribunách a blahosklonně kynuli tisícovkám procházejících dětí s mávátky.

Tak, kde jsi, hrdličko milá? Proč vlastně musíš být „hrdlička divoká" a patřit mezi tažné ptáky? Vždyť u nás již dávno tráví i zimy „hrdličky domácí" a my se o ně dokážeme postarat. Zvaž to! Vždyť víš, že jsem původně stavař. Mohl bych Ti do tvého hnízda snadno zavést podlahové vytápění. Můj syn Tomáš už to vyzkoušel v psí boudě, k velké spokojenosti hafana Baliho. Netrvej na tradici. Podívej, i náš praotec Čech se svým kmenem toho hodně procestovali, než našli zemi zaslíbenou. A my, jejich potomci, ji máme rádi, (byť někdy jen s teplou pokrývkou hlavy a v rukavicích).

Dnes by neměl být nikdo smutný. Já sice budu políben jen od vnuček (a musím si o to říct), ale důvod k veliké radosti stejně mám, narodila se nám májová koťátka. Dva kluci a dvě holky. Budou se jmenovat Hynek, Vilém, Jarmila a Marsejéza. Vítejte na tomto světě mezi námi!

Mňau, bude nám fajn
s láskou Libor on-line
 

Můj návrh dalších otázek do maturitních testů z ČJL (nižší stupeň náročnosti)

Karel Hynek Mácha je nejznámější svým dílem:

1. Svátek práce

2. Epos o Gilgamešovi

3. Máj

4. Večer na Bezdězu

5. Kámasútra

 

Užitečné odkazy pro všechny lidičky i ptáčky

1. Jak říci „miluji tě" ve 100 jazycích: http://stranky-o-vsem.vesele.info/rubriky/galerie/lasenka-a-tak/miluji-te-ve-100-jazycich 

2. Jak říci „miluji tě" ve znakové řeči – video: http://www.babysignlanguage.com/dictionary/i/i-love-you/

3. I ptáci mají svá nářečí: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/nejnovejsi-videa/303680-i-ptaci-maji-sva-nareci-kdyz-po-ranu-zpivaji/

4. Více o mé kamarádce - Wikipedie "Hrdlička divoká": http://cs.wikipedia.org/wiki/Hrdli%C4%8Dka_divok%C3%A1

5. Velmi doporučuji: 1.Máj s KSČM v Praze a v ČB, (krásné foto + podnětný článek MF Dnes): http://zpravy.idnes.cz/slavte-s-kscm-a-dostanete-dve-stovky-slibuje-plakat-romum-pma-/domaci.aspx?c=A080430_095140_domaci_itu

Poznámka pod čarou

Dnes je to jen taková náladovka bez hlubších myšlenek. Nicméně myslím, že by mohly být zajímavé ilustrační obrázky č. 3 - 6, které dokumentují, jak se časem měnil pohled výtvarníků na máj.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.