Nela Boudová: Tváříme se,
jako by stáří neexistovalo

Nela Boudová: Tváříme se,
jako by stáří neexistovalo

2. 5. 2015

Známá herečka a dabérka Nela Boudová jezdí pomáhat starým lidem do Tibetu. Bere sebou i své syny. "Myslím, že by měli vědět, že svět nekončí za našimi hranicemi," říká. Proč ji zajímá právě Asie a lidé vysokého věku?

Běžnější je páchat dobro pro děti než pro staré lidi. Jak to, že jste v tomto směru výjimkou?

 Jsem řadu let patronkou občanského sdružení M.O.S.T., to poskytuje pomoc tibetským uprchlíkům, seniorům i dětem. Ale nechtěla jsem být jen tváří sdružení. Když už něco dělám, chci o tom vědět co nejvíce. Navíc mě vždycky zajímal budhismus. To všechno jsou důvody, proč jsem začala do Asie jezdit. A máte pravdu, v poslední době jsem měla pocit, že zaměřujeme svou pozornost hlavně na děti a tváříme se, jako by stáří neexistovalo.

Co ty cesty obnášejí?

 Například jsme během návštěvy Ladaku předali příspěvky českých dárců pětašedesáti starým Tibeťanům. Ti si díky nim mohou pořídit nejen léky a jídlo, ale budou mít čím v zimě topit. Ta je tam opravdu krutá. Myslím, že je dobré si uvědomit, že na světě žijí lidé, kteří si ani nemohou dovolit pořídit otop na zimu. 

Jak konkrétně pomáháte vy?

 Lidé v Tibetu žijí velmi skromně. Velkou pomocí pro ně například je, když jim někdo zafinancuje nákup kozy. To je to nejmenší, co jsem mohla udělat. 

Je pravda, že máte v Tibetu i svého takzvaně adoptovaného dědečka?

 Ano a musím říct, že je to jeden z mých největších zážitků. Zkrátka přispívám na to, aby se jeden starý pán měl lépe. Už jsme se i setkali a byl báječný, i když rozpačitý. Ale to já byla taky. Čím dál více mám pocit, že tímto způsobem pomáhám i sama sobě. Na takových cestách mi najednou problémy a starosti, které doma považuju za vážné, připadají malicherné a zbytečné. 

Jak jste si toho konkrétního pána vybrala? Co to vlastně obnáší adoptovat seniora?

Zaujal mě jeho příběh. Je sám a na to, aby mohl důstojně žít, mu stačí částka v řádu několika tisíc korun ročně. Potřeby lidí jako je on jsou naproto minimální, ale on neměl ani na léky, na základní potraviny, na ty skutečně nejnutnější věci. Mnoha lidem by asi připadalo neuvěřitelné, s jak malou částkou je schopen ročně vyjít. 

Cestujete ráda i do jiných zemí?

 Nejraději cestuji s batohem na zádech a v oblastech, kam se vydávají spíše dobrodruzi, ne lidé, kteří si pod pojmem dovolená představují bazén a luxusní hotel. Výpravy do zemí jako je Barma nebo takzvaný Malý Tibet v Indii, kde žijí uprchlíci z Tibetu ovládaného Čínou nám Evropanům v mnohém otevřou oči. Já si při nich uvědomuju, že to, co my v Evropě považujeme za 
samozřejmost, je pro mnohé lidi obrovský luxus. A jsem ráda, že si to už začínají uvědomovat i mí synové. Proto je na takové cesty berou sebou.


Nela Boudová se narodila 1. prosince 1967. Kromě divadla, filmu a televize je známá i jako dabérka, do do češtiny namlouvá například Julii Robertsovou, Melanii Griffithovou, Jodie Fosterovou a další herečky. Hostuje v Činoherním klubu, v Divadle Palace a hudebním divadle v Karlíně. Hraje v seriálu Doktoři z Počátků. Je členkou správní rady obecně prospěšné společnosti M.O.S.T.


rozhovor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.