Senát provede návštěvníky
sídlem předválečných vlád

Senát provede návštěvníky
sídlem předválečných vlád

6. 5. 2015

Budovy obou komor Parlamentu budou na páteční Den vítězství tradičně otevřeny veřejnosti. Senát láká zájemce na hlavně na prohlídku Kolovratského paláce, v němž sídlily předválečné a krátce i protektorátní vlády. Na rozdíl od předcházejících dnů otevřených dveří se prohlídky tohoto paláce uskuteční v doprovodu průvodců.

Příchozí si v Kolovratském paláci budou moci prohlédnout například Zelený salonek, v němž byla tehdejší československé vládě oznámena mnichovská dohoda o záboru části území republiky ve prospěch nacistické říše. Kopie německého originálu dohody je od roku 2008 vystavena naproti vstupu do salonku.

"Návštěvníci budou mít také mimořádnou příležitost nahlédnout do pracovny Emanuela Moravce, neblaze proslulého protektorátního ministra školství a lidové osvěty, jehož úřad tehdy v paláci sídlil," sdělila Denisa Čermáková ze senátního odboru vnějších vztahů. V paláci sídlilo také Moravcovo Kuratorium pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě. Zrod této organizace "k převýchově české mládeže v nacionálně socialistickém duchu" inicioval zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich.

Lidé si budou moci v areálu Senátu tradičně, ale tentokrát bez průvodců, prohlédnout historické prostory Valdštejnského paláce. Navštívit mohou jednací či slavnostní sál, Rytířskopu síň nebo Mytologickou chodbu. Oba paláce budou 8. května přístupné od 09:00, poslední zájemci o zhruba půlhodinovou prohlídku budou mít šanci v 16:00.

V sídle Sněmovny si budou moci příchozí prohlédnout reprezentační prostory, hlavní jednací sál i kanceláře některých výborů. Prostorami je budou provádět pracovnice Pražské informační služby. "Hosty během zhruba hodinové prohlídky seznámí s historií budov, architektonickými zajímavostmi i s jejich současným využitím," uvedl sněmovní tiskový odbor. Den otevřených dveří bude v dolní parlamentní komoře také od 09:00 do 16:00.

Parlament další příležitost pro prohlídky svých sídel nabízí o státním svátku 28. října.

naše tipy státní svátek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...