Klíšťata opět útočí:
stále častěji a všude

Klíšťata opět útočí:
stále častěji a všude

5. 5. 2015

Ta klíšťata nás jednou sežerou - kvůli teplým zimám je jich rok od roku více. Riziko napadení klíštětem je třeba tento týden na osmém z deseti stupňů. Ohroženi jsou lidé i zvířata, vedle psů a venkovních koček také koně, krávy a ovce na pastvinách. Na rozdíl od lidí lze domácí mazlíčky chránit proti lymské borelióze očkováním. Existuje také domácí klíšťový test pro lidi či zvířata, kdy si každý může zjistit, zda klíště je nakažené. Je možné ho pořídit v lékárnách. Ročně se v Česku léčí s boreliózou 3000 až 4000 lidí.

"Ohroženi jsou všichni, kdo jdou do přírody. A nemusí to být jenom les nebo louka. Původci lymské nemoci se nacházejí už i v městských parcích, můžeme je získat na zahrádce, na trávníku, jsou prostě všude," varoval imunolog profesor Jan Krejsek.

Protože pro lidi vakcína neexistuje, musejí se chránit - do přírody si vzít dlouhé kalhoty, stříkat je repelentem a nezdržovat se ve vysoké suché trávě, kde je klíšťat nejvíc. "Ale není výjimkou, že i na posekaném trávníku se mohou původci lymské nemoci nacházet," upozornil profesor.

Aby klíště přeneslo borelie na člověka, musí sát mnoho hodin. Pokud se tedy podaří nalézt klíště brzy po zakousnutí a odstranit je, tak se velmi pravděpodobně nákaza nepřenese. "Čili všichni, kdo se vracejí z přírody, měli by si důkladně prohlédnout celé tělo, dívat se především do různých záhybů, třísel, podpaždí, tam hledat," poradil Krejsek.

Nymfa, z níž se klíště vyvine, téměř vidět není. Nezbývá než se pozorovat další dny, na přisátého parazita upozorní svědění. "Když klíště odstraníme, musíme si zapsat místo, kde bylo přisáto. Musíme čekat dny až tři týdny, je to individuální, zda se objeví kruhové zarudnutí uvnitř pobledlé, což je jasná známka nakažení," dodal imunolog.

S kožními příznaky je nutno vyhledat lékaře, na nákazu zabírají dobře antibiotika. Zanedbaná nákaza se šíří do těla, napadne nervovou soustavu, což se projeví jako nezvladatelná únava a záněty periferních nervů. Infekce může zasáhnout také srdce, klouby, pak už je léčba zdlouhavá.

klíšťata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.