Abraxas slibuje
po letech „nářez“

Abraxas slibuje
po letech „nářez“

5. 5. 2015

Legendární česká rocková skupina Abraxas po šesti letech od poslední řadové nahrávky Hlava v oblacích vydává studiovou desku s názvem Klid!. Lídr kapely Slávek Janda tvrdí, že novinka Klid! bude nejsvižnější album v dosavadní historii skupiny.

„Tahle deska je pro nás výjimečná tím, že jsme si s ní dali trochu více práce a zúročila se naše mnoholetá snaha. Osobně je to pro mě takové shrnutí určitého období a po albech, která nebyla takzvaně příliš vidět, je to album, které vidět bude,“ řekl zpěvák, kytarista a skladatel Janda.

Skupina Abraxas, která během své více než třicetileté existence koketovala s funky, hardrockem, discem, artrockem, punkem, latinou a spoustou dalších hudebních vlivů, loni zabodovala dvojalbem Tribute Abraxas. Na něm zpívají covery písní Abraxas zástupci tuzemské hudební scény. „Tribute byl důležitý, aby se kapela semkla,“ podotkl manažer skupiny Petr Soukup, který je zároveň autorem textů na nové desce.

Celkem jedenáct písní kompletně složil Slávek Janda. „Dění okolo Tribute Abraxas, stejně jako fakt, že jsme loni odehráli 60 koncertů a strávili spolu více času, nás všechny obrovsky nakoplo. Ač se nová deska paradoxně jmenuje podle nejpomalejší skladby, vykřičník napovídá, že se fanoušci můžou těšit na pořádný fofr,“ sdělil Janda.

Nové album Abraxas poprvé představí 16. května na Slavnostech růžového vína na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Nejedná se o křest, ten se uskuteční na podzim na dosud neurčeném místě. „Na turné se pracuje, teď jsme natočili videoklip Už tady jsou a bude jich ještě pár,“ uvedl Janda.

Abraxas vznikl v roce 1976 a svou nejslavnější éru zažil v první polovině osmdesátých let. Nonkonformní skupina v čele se Slávkem Jandou, bratrem zpěváka a kytaristy Olympiku Petra Jandy, měla v minulosti problémy s komunistickým režimem. Prakticky jim bylo znemožňováno koncertovat a čtveřice se pod tímto tlakem na konci 80. let postupně rozpadla. Abraxas byl obnoven v roce 1995 a o rok později již nabídl svou novou koncertní show. Současnou sestavu vedle Jandy tvoří Miroslav Imrich (zpěv), Eduard Štěpánek (bicí) a Ivan Doležálek (baskytara).

hudební legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.