Chcete mít své svatební
šaty v Národním muzeu?

Chcete mít své svatební
šaty v Národním muzeu?

10. 5. 2015

Svatební šaty, ať už je to kostým nebo róby s vlečkou, si většina nevěst z jisté nostalgie schovává po dlouhá léta. Sbírkově jsou to také jedny z nejzajímavějších předmětů, protože většina nevěst si přesně pamatuje, jak, kde a za kolik si šaty pořídila – tedy jedná se o přesně určený a datovaný oděv.

Mnohé šaty měly svůj osud, který stojí za to zaznamenat.

Nyní máte možnost, darovat nebo zapůjčit šaty, doplňky, fotografie, svatební oznámení i jakékoli další předměty spojené se svatebním rituálem. Pomůžete tím rozšířit sbírky textilu Národního muzea, které uchovávají pro další generace oděvy od dob nejstarších po současnost.

Národní muzeum připravuje pro rok 2016 dvě výstavy věnované svatebnímu oděvu ve městě i na venkově. Vzhledem k zaměření sbírek Národního muzea a vzhledem k historii Národního Památníku na Vítkově, kde bude jedna z výstav Sňatky z lásky a rozumu, se muzeum rozhodlo představit nejen vývoj svatebního oděvu, tedy proměny módní linie, ale i šaty významných osobností. Vystaveny budou i výjimečné předměty z muzejních sbírek jako šaty Marie Louisy manželky císaře Napoleona, bohaté kroje i prvorepublikové svatební róby.

Národní muzeum věnuje prostor historii slavných svateb, vývoji rituálu a všemu, co se svatbou souvisí.  Ovšem primárně se zaměří na ženské šaty a jejich vývoj v posledních dvou stoletích. Návštěvníci se tak mohou těšit na několik desítek svatebních šatů.

Přispět také můžete do Národní kroniky. Zavzpomínejte, jaký byl váš svatební den, nebo svatební den někoho z vašich blízkých! Nejzajímavější příspěvky, včetně naskenovaných svatebních fotografií nebo svatebních oznámení, které se v Národní kronice objeví, zveřejní Národní muzeum na svých výstavách. Více informací naleznete ZDE.

Pokud máte chuť nabídnout své svatební šaty do národní sbírky, kontaktujte prosím paní PhDr. Miroslavu Burianovou, tel: 721 108 015, e-mail: mira_burianova@nm.cz

svatba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.