Vladimír Dvořák,
to je Televarieté

Vladimír Dvořák,
to je Televarieté

13. 5. 2015

Populární český herec, textař, scenárista, dramaturg a konferenciér Vladimír Dvořák, od jehož narození uplyne 14. května 90 let, spojil podstatnou část svého života s televizí. Většina diváků si ho spojuje především s estrádním pořadem Televarieté, který dlouhá léta připravoval a spolu s Jiřinou Bohdalovou i moderoval.

Vedle Televarieté se ale Dvořák podílel na řadě dalších pořadů: připravoval například hlavní silvestrovské estrády a populární hudební pořady Písničky na zítra a Kdo, s kým, o čem, pro koho. Byl rovněž autorem hudební komedie Sto dukátů za Juana s hudbou Zdeňka Petra a napsal také více než stovku písňových textů. V roce 1996 byl uveden do televizní "dvorany slávy". Toto ocenění chápal podle svých slov jako "cenu za vytrvalost", neboť v televizi v té době působil dvaačtyřicet let.

Písecký rodák byl po gymnáziu přijat na filozofickou fakultu, studia však nedokončil. Od roku 1946 pracoval v Československém rozhlase, koncem roku 1950 ale dostal výpověď. Dvořák ji sám zdůvodnil "nevhodným žerty", které na jedné estrádě v roce 1948 vyslechl tehdejší ministr spravedlnosti Alexej Čepička. Po odchodu z rozhlasu Dvořák vystoupil i z KSČ. V roce 1968 přijal nabídku tehdejšího ředitele televize Jiřího Pelikána a stal se na osm let šéfredaktorem redakce zábavných pořadů. Poté až do roku 1990 pracoval jako dramaturg.

Zemřel 28. prosince 1999 ve věku 74 let.

Česká televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.